Αλάτι, ελιξήριο ζωής

Το αλάτι είναι απαραίτητο για τη ζωή γιατί συμμετέχει με πολλούς τρόπους στην καλή λειτουργία του σώματός μας. Όλα τα υγρά του σώματος χρειάζονται αλάτι για να εξασφαλίσουν τη σωστή ροή μεταβολικών αντιδράσεων. Είναι η βάση της παραγωγής του γαστρικού οξέος που είναι απαραίτητο για την αφομοίωση των θρεπτικών ουσιών. Διατηρώντας το νερό στους ιστούς, εξασφαλίζει την καλή ενυδάτωση του σώματος. Το αλάτι εξαλείφεται από τον ιδρώτα, τα ούρα και τα δάκρυα, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να ανακατεύεται με τα τρόφιμα. 6 έως 8 γραμμάρια αλάτι είναι αρκετά για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες, αλλά τις περισσότερες φορές είναι περισσότερο από το διπλάσιο εκείνου που καταναλώνεται. Το τυρί, τα λουκάνικα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι και συμβάλλουν σημαντικά σε αυτήν την υπερκατανάλωση. Παραδείγματα: προϊόντα γρήγορου φαγητού (πίτες, πίτσα), κονσερβοποιημένα προϊόντα, σούπες κ.λπ.

ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ...
Το αλάτι έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιετίες ως παράγοντας γεύσης για να δώσει γεύση στα τρόφιμα, αλλά και για τη διατήρησή τους (κρέας, ψάρι, ...) γιατί εμποδίζει την ανάπτυξη ορισμένων βακτηρίων.
Υπάρχουν 2 τύποι αλατιού. Το ορυκτό αλάτι προέρχεται από αποθέματα αλατιού που εμφανίστηκαν μετά την απομάκρυνση της θάλασσας κατά τη διάρκεια των γεωλογικών περιόδων.
Το αλάτι της θάλασσας συλλέγεται πιο συχνά σε αλυκές όπου συγκεντρώνεται μετά την εξάτμιση του νερού υπό την επίδραση του ήλιου και του ανέμου.

Περίπου το 25% του αλατιού που καταναλώνεται είναι φυσικά παρόν σε τρόφιμα. Το υπόλοιπο προστίθεται κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών και των καρυκευμάτων.

ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΛΑΤΟΣ ΕΠΙΒΛΑΒΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ;
Η υπερβολική πρόσληψη αλατιού μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία του νερού του σώματος και να προάγει τη κατακράτηση. Μπορεί επίσης να προωθήσει την αρτηριακή υπέρταση σε άτομα με προδιάθεση, ιδιαίτερα ευαίσθητα στις επιδράσεις του αλατιού. Ωστόσο, η αυξημένη πρόσληψη αλατιού είναι σπάνια η μόνη αιτία της υπέρτασης, η οποία επηρεάζεται ιδιαίτερα από το υπερβολικό βάρος, το άγχος, το κάπνισμα και το καθισιό.
Ακολουθώντας το πρόγραμμα FlexiPoints, διατηρείτε την υγεία σας και βοηθάτε να επηρεάσετε θετικά τους παράγοντες κινδύνου.
Για να μειώσετε, εάν είναι απαραίτητο, την κατανάλωση αλατιού:
  • Αποφύγετε τρόφιμα που είναι ήδη πολύ "βρώμικα" (κρύα κομμάτια, καπνιστά προϊόντα, φιστίκια, συμπυκνωμένοι ζωμοί, ...).
  • Περιορίστε την ποσότητα αλατιού που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα των τροφίμων.
  • Μην αλατίζεται συστηματικά το πιάτο σας (μην βάζετε το αλάτι στο τραπέζι!).
  • Ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα με φυσικό τρόπο (π.χ. λαχανικά, τόνο) πριν φάτε.


ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΑΛΑΤΙ
Το σώμα μας χρειάζεται ιώδιο για να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών. Η έλλειψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε βρογχοκήλη (υπερτροφικός θυρεοειδής).
Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν εθνικό πρόβλημα έλλειψης ιωδίου, παρά το πρόγραμμα πρόληψης που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια.
Στη Γαλλία, από το 1952 το αλάτι μπορεί να συμπληρωθεί με ιώδιο, το 50% του αλατιού που προσφέρεται προς πώληση είναι το ιωδιούχο.

Συμβουλή: Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία! Επιλέξτε αλάτι εμπλουτισμένο σε ιώδιο και φθόριο. Το φθόριο προωθεί τη σταθεροποίηση των μετάλλων στα οστά και τα δόντια και είναι ένας καλός παράγοντας πρόληψης της τερηδόνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!