Θαλασσινά

ΚΟΧΥΛΙΑ, ΜΑΛΑΚΟΣΤΡΑΚΑ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΟΠΟΔΑ
Προσκαλέστε στο τραπέζι σας αυτά τα τρόφιμα χαμηλά σε λιπίδια, πλούσια σε πρωτεΐνες κι ολιγοστοιχεία. Το φθινόπωρο και ο χειμώνας, είναι η εποχή τους.

Αράχνη και καβούρι
Πρέπει να αγοραστούν ζωντανά. Συχνά τα θηλυκά (που αναγνωρίζονται από την ουρά τους, βρίσκεται κάτω από την κοιλιά, μικρότερη και πιο στρογγυλεμένη από εκείνη του αρσενικού) είναι τα πιο σαρκώδη. Η κυρία καβουρίνα είναι πλουσιότερη σε κρέας, αλλά ο κύριος κάβουρας έχει τις μεγαλύτερες δαγκάνες! 1 κάβουρας του 1 κιλού δίνει περίπου 300 γραμμάρια κρέας χωρίς κέλυφος.
120 γρ. σάρκας ... 2

Συμβουλή: Όταν ένα πόδι καβουριού βγει, κλείστε την τρύπα με μια σφιχτή μπάλα από ψίχουλα ψωμιού ώστε να αποφύγετε το άδειασμα του κατά το μαγείρεμα.

Καλαμάρι ή θράψαλο
Είναι της ίδιας οικογένειας αλλά με κάποιες διαφορές (κλικ εδώ για λεπτομέρειες) Χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων, στην προετοιμασία της παέγιας. Το σώμα τους είναι λευκό ελαφρώς σαν μαργαριτάρι.
Πρέπει να είναι λαμπερά και σταθερά. Το καλαμάρι είναι πιο μαλακό από το χταπόδι και τις σουπιές.
120 γρ. (όχι μαγειρεμένο) ... 2

Σουπιές
Συχνά καταναλώνονται κομμένες σε δαχτυλίδια μαγειρεμένες σε σάλτσα ντομάτας (προβενσάλ, μπασκέζ ή αμερικέν) ή σκέτες με σάλτσα περσιλάντ. Στην ιταλική κουζίνα σερβίρονται με τη μορφή τηγανίτας. Στην Ελλάδα τις κάνουμε με διάφορους τρόπους!
120 γρ. (όχι μαγειρεμένες) ... 2



ΓΝΩΝΙΖΕΤΕ ΟΤΙ
Εάν η κατανάλωση οστρακοειδών δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια των μηνών χωρίς το γράμμα Ρ, δεν είναι επειδή είναι λιγότερο καλά, αλλά μόνο για να αποφευχθεί η διατάραξη της εποχής αναπαραγωγής τους;

Σαλιγκάρια
Για να ελέγξετε τη φρεσκάδα τους, βάλτε τα μερικά λεπτά σε ένα μπολ σαλάτας και καλύψτε το με ένα πιάτο. Τα ζωντανά θα ανέβουν στο τοίχωμα του μπωλ.
Αυτά είναι για να φαγωθούν. Χρειάζονται αργό μαγείρεμα.
100 γρ. χωρίς κέλυφος:
Σαλιγκάρια της θάλασσας ... 2,5
Βούκινα ... 2

Κοχύλια, κυδώνια, αχιβάδες
Όταν τα αγοράζετε, τα κελύφη πρέπει να είναι κλειστά. Εκείνα που παραμένουν ανοιχτά πρέπει να πεταχτούν. Δοκιμάστε τα ωμά ή μαγειρεμένα.
100 γρ. χωρίς κέλυφος ... 1

Χτένια Ατλαντικού (Coquilles St. Jacques)
Βρίσκονται στη χαμηλότερη τιμή τους. Πάρτε την ευκαιρία να τα απολαύσετε φρέσκα ή να τα αποθηκεύσετε (ζητήστε από τους ψαράδες να τα ανοίξουν και να τα καθαρίσουν) για να τα σερβίρετε σε γεύμα στο τέλος του έτους.
4 έως 5 (100 γρ.) ... 1,5

Στρείδια
Εάν σας αρέσουν, είναι καιρός να κάνετε μια προμήθεια πριν αυξηθούν οι τιμές τον Δεκέμβριο, στο τέλος του έτους.
6 μεσαία στρείδια ... 1

Συμβουλή: πολύ εύθραυστα, όλα αυτά τα προϊόντα πρέπει να αγοράζονται πολύ φρέσκα και να καταναλώνονται την ημέρα της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!