Τρίτη 15 Μαΐου 2018

Δίαιτα για άτομα με αυξημένες τιμές λιπιδίων

Σήμερα έκανα γενικές εξετάσεις αίματος και το μόνο που ήταν ανεβασμένο ήταν η χοληστερίνη μου.  Η παθολόγος που τις είδε δεν μου συνέστησε να πάρω κάποιο χάπι και μου έδωσε ένα φυλλάδιο με διατροφή για να κατεβάσω την χοληστερίνη στη φυσιολογική της τιμή, λέγοντας μου να διαβάσω αυτά που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ και να τα τηρήσω όσο μπορώ. 
Παραθέτω τη διατροφή παρακάτω για όποιον τον ενδιαφέρει. 




Πρότυπο Διαιτολόγιο Α (1600 kcal)

ΠΡΩΙ
30 γρ. τυρί άπαχο
2 φρυγανιές ή 30 γρ. ψωμί ολικής αλέσεως
1 κγ μαργαρίνη ή 3-4 μικρές ελιές
1 φρούτο

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
1 φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 φρυγανιά με 30 γρ. τυρί άπαχο

ΜΕΣΗΜΕΡΙ
1 ½ κουτάλα όσπρια
Σαλάτα εποχής (2 κούπες τσαγιού) με 1 ΚΣ ελαιόλαδο
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
1 μικρό φρούτο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
1 φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων ή 1 φρυγανιά με 30 γρ. τυρί άπαχο

ΒΡΑΔΥ
1 ½ λεπτή φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (45 γρ.)
80 γρ. τυρί άπαχο (ανθότυρο ή άλλο τυρί με χαμηλά λιπαρά)
Σαλάτα εποχής (1 ½ κούπα τσαγιού)
1 φρούτο
__________________________________________________

Πρότυπο Διαιτολόγιο Α (1800 kcal)

ΠΡΩΙ
1 ποτήρι γάλα ημιάπαχο (1-1,5% λιπαρά)
40 γρ. δημητριακά
1 φρούτο

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
1 φρούτο ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων

ΜΕΣΗΜΕΡΙ
2 λεπτές φέτες μαύρο ψωμί (60 γρ.)
200 γρ. ψάρι ψητό ή βραστό ή πλακί
Σαλάτα εποχή (2 κούπες τσαγιού) μ1 1 ΚΣ ελαιόλαδο
1 μικρό φρούτο

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
1 φρούτο ή 1 λεπτή φέτα ψωμί (30 γρ.) με 30 γρ. άπαχο τυρί

ΒΡΑΔΥ
2 λεπτές φέτες μαύρο ψωμί (60 γρ.)
2 φέτες τυρί του τοστ με λίγα λιπαρά
Σαλάτα εποχής (2 κούπες τσαγιού)
1 φρούτο
__________________________________________________

  ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ

Ψωμί ολικής αλέσεως, πολύσπορο ή σίκαλης, ζυμαρικά, φρυγανιές, ρύζι, δημητριακά ολικής αλέσεως ή βρώμη.

Ελαιόλαδο

Αποβουτυρωμένο γάλα, άπαχα τυριά, άπαχο γιαούρτι, ασπράδι αβγού

Λευκό κρέας (κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα), χοιρινό (να αφαιρείται το ορατό λίπος), κουνέλι, άπαχη ή καπνιστή γαλοπούλα.

Όλα τα ψάρια τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και κυρίως λιπαρά ψάρια (σαρδέλλες, γαύρος, σκουμπρί, λαυράκι, σολωμός, ρέγγα, φρέσκος τόνος κ.α.). Η κατανάλωση των ψαριών να γίνεται με την πέτσα τους.

Όλα τα όσπρια (κατανάλωση τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα). Όλα τα φρούτα και όλα τα λαχανικά (φρέσκα ή κατεψυγμένα). Σαλάτα εποχής σε κάθε γεύμα και λαδερά φαγητά με μέτρια ποσότητα ελαιολάδου μία - δύο φορές την εβδομάδα. Πατάτες ψητές ή βραστές.

Καρύδια, αμύγδαλα, κάστανα, κομπόστες (προτίμηση σε φυσικό χυμό αντί για σιρόπι), παστέλι, λουκούμι, μαντολάτο, φρουτοσαλάτα, φρουί γλασσέ.

Φυσικοί χυμοί φρούτων (χωρίς προσθήκη ζάχαρης), καφές, τσάι (π.χ. τσάι του βουνού ή πράσινο τσάι), αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη.

Βασιλικός, ρίγανη, δυόσμος, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, ξύδι, λεμόνι, μουστάρδα, πιπέρι, καρυκεύματα.


ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΜΕΤΡΟ

Ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, καλαμποκέλαιο και μαργαρίνες από τα πιο πάνω έλαια.

Ημιαποβουτυρωμένο γάλα και τυριά, γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (έως 2%), 2 αυγά την εβδομάδα (να συνυπολογίζεται και η προσθήκη αυγού στο μαγειρεμένο φαγητό / γλυκά / αρτοσκευάσματα).

Μοσχάρι ή κιμάς από μοσχάρι, κατσίκι (για το κόκκινο κρέας, η μέγιστη κατανάλωση είναι μια φορά το μήνα).

Ψάρι τηγανισμένο αποκλειστικά σε ελαιόλαδο, οστρακοειδή.

Τηγανιτές ή ψητές πατάτες σε ελαιόλαδο. Αβοκάντο.

Μπισκότα ή γλυκά με κατάλληλη μαργαρίνη (κατά προτίμηση σπιτικά), χαλβάς σιμιγδαλένιος με ελαιόλαδο ή ταχίνι, φυστίκια, μία μικρή μπάρα μαύρης σοκολάτας (2-3 φορές την εβδομάδα).

Αλκοολούχα ποτά (μόνο απουσία υψηλών τιμών τριγλυκεριδίων), σοκολατούχα ροφήματα με χαμηλά λιπαρά.



⮿ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

Δημητριακά με επικάλυψη ζάχαρης, μελιού / σοκολάτας, κρουασάν, τσουρέκι ή άλλα αρτοσκευάσματα με ζάχαρη, ζυμαρικά και ρύζι με κρέμα γάλακτος ή σε ακατάλληλο λάδι / λίπος.

Βούτυρο, λίπη ψητών και πέτσα από πουλερικά, μαργαρίνη, υδρογονωμένα λίπη και προϊόντα που περιέχουν υδρογονωμένα λίπη (π.χ. αρτοσκευάσματα, πατατάκια).

Πλήρες γάλα και γιαούρτι, ολόπαχα τυριά (γραβιέρα, κασέρι, κεφαλοτύρι, έμενταλ), κρέμα γάλακτος (πλήρης και λάιτ), αρτοσκευάσματα πλούσια σε λιπαρά (τυρόπιτα, πεϊνιρλί, πίτσα), κρεμώδεις σούπες.

Αρνί, λουκάνικα, μπέικον, αλλαντικά (π.χ. σαλάμι ή μορταδέλα), πάπια, χήνα, κρεατόπιτα, αρτοσκευάσματα με αλλαντικά (λουκανικόπιτα).

Ψάρι τηγανισμένο σε ακατάλληλο λάδι (η κατανάλωση τηγανισμένων ψαριών να γίνεται στο σπίτι και όχι σε εστιατόρια γιατί δεν μπορεί να ελεγχθεί η ποιότητα των ελαίων), αβγοτάραχο (πολύ σπάνια).

Τηγανιτές ή ψητές πατάτες σε ακατάλληλο λάδι / λίπος, πατατάκια / λαχανικά σε ακατάλληλο λάδι / λίπος.

Παγωτό, τούρτα, σοκολάτα, γλυκά, καραμέλες βουτύρου, ινδική καρύδα, αλατισμένοι ξηροί καρποί.

Ρόφημα σοκολάτας, αναψυκτικά με βύνη.

Μαγιονέζα (πλήρης ή λάιτ), κρεμώδεις σάλτσες για σαλάτα, κύβοι από ζωμό (κρέατος, κοτόπουλου ή λαχανικών).

Επιμέλεια κειμένων: Κρυσταλλία ΚόλιαΚλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons