Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Περί νευρικής ανορεξίας

Σήμερα κάναμε κουβέντα με τον άντρα μου για την περίπτωση της γνωστής παρουσιάστριας Νανάς Καραγιάννη η οποία ως γνωστόν βρίσκεται σε καταστολή στο νοσοκομείο και υποβάλλεται σε θεραπεία για να συνέλθει απ' το κώμα.
Συζητούσαμε πως η νευρική ανορεξία είναι μια πολύ ύπουλη διαταραχή που αν δεν δώσεις σημασία στα σημάδια της αμέσως έχεις πέσει στην παγίδα της. Έτσι την "πάτησε" και η Νανά και χωρίς να το καταλάβει βρέθηκε σε μια κατάσταση που την πισωγύριζε! 
Θυμάμαι κάποτε στα νιάτα μου που ασχολήθηκα λίγο με το ραδιόφωνο, ερχόταν άλλη μια κοπέλα για να κάνει εκπομπή ήταν πάρα πολύ αδύνατη κι έπινε συνεχώς καφέδες. Αυτή η κοπέλα έδειχνε απ' το πρόσωπο της πως κάτι δεν πήγαινε καλά μαζί της. Φορούσε φαρδιά ρούχα και δεν φαινόταν ότι έπασχε από κάτι όμως το πρόσωπο της ήταν σχεδόν αποστεωμένο. Δεν ξεχνώ που μια μέρα αναρωτιόταν αν είχε φάει! Απόρησα κι εγώ με το ερώτημά της κι αντί να πάει δίπλα στο πρατήριο φούρνου να αγοράσει κάτι να φάει αυτή έφτιαχνε καφέδες και κάπνιζε μανιωδώς κι έλεγε συνεχώς "όταν πάω σπίτι θα φάω".
Δεν ξέρω τι απέγινε εκείνη η κοπέλα, αυτό που ξέρω είναι πως κάπως έτσι ξεκινάει η νευρική ανορεξία: "Έφαγα σήμερα; Μάλλον έφαγα αφού δεν πεινάω"!
Άλλη μια κοντινή μου περίπτωση ήταν η κουμπάρα μου. Την εποχή που σπούδαζε ερωτεύτηκε έναν συμφοιτητή της. Εκείνος δεν της έδινε την σημασία που περίμενε εκείνη αν και γνώριζε τα αισθήματά της. Περίμενε πως κάποια στιγμή εκείνος θα ανταποκρινόταν, γιατί του είχε εξομολογηθεί τι αισθανόταν. Δεν ανταποκρίθηκε. Μάλλον δεν ήταν ξεκάθαρος και να της πει: "ξέρεις σε συμπαθώ αλλά δεν επιθυμώ να κάνω κάτι μαζί σου" ή "λυπάμαι με ενδιαφέρει κάποια άλλη". Έπαιξε μαζί της και η κουμπάρα μου απ' την βουλιμία που περνάμε όλοι οι παχύσαρκοι του κόσμου, ξαφνικά το γύρισε στην μερική ανορεξία μέχρι που κατέληξε στη νευρική, με το σκεπτικό πως έφταιγε η εμφάνισή της. Καθημερινά έτρωγε με το ζόρι ένα πορτοκάλι, όπως μου είχε εξομολογηθεί, για να χάσει κιλά και να του γίνει αρεστή. Προσπαθούσα να την πείσω να τον ξεχάσει και να συνέλθει γιατί κάνει κακό στο εαυτό της και δεν αξίζει... Μάταια. Μέχρι που για ένα μήνα έχασα την επικοινωνία μαζί της, μόνο ένα μήνυμα μου έστειλε στο κινητό μου πως είχε εξεταστική πτυχίου και τελικά εκείνη είχε καταλήξει στο νοσοκομείο με νευρική ανορεξία και κατεστραμμένο μεταβολισμό.
Πήγε σε ψυχολόγο κι αντιμετώπισε την κατάσταση όπως έπρεπε. Αποφάσισε πως δεν άξιζε να καταστραφεί για έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση κι άξιζε να ζει τις στιγμές της ζωής της όπως έρχονταν, ευχάριστες ή δυσάρεστες!

Δεν αξίζει κανένας και καμία να περνάει κανείς στο άλλο άκρο. Το άγχος που περνάμε καθημερινά ο καθένας το αντιλαμβάνεται ανάλογα και το φορτώνεται δυσανάλογα! Είναι κρίμα να φτάνουμε στα άκρα για να ικανοποιούνται άλλοι, να αρέσουμε σε άλλους και να ξεχνάμε να φροντίζουμε σωστά τον εαυτό μας. Πρώτα φροντίζουμε να είμαστε εμείς καλά και μετά όλα τα άλλα. Φροντίζουμε να δίνουμε τροφή στο σώμα μας για να μπορεί να λειτουργεί σωστά, όχι να το τιμωρούμε για εξωγενής άσχετους παράγοντες. Αν κάτι δεν μας πάει καλά, προσπαθούμε να βρούμε βοήθεια σε κάποιον ειδικό.

Περισσότερες πληροφορίες για την "νευρική ανορεξία": εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons