Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Δίαιτα της άνοιξης

Πως να χάσετε τα περιττά κιλά του ΠΑΣΧΑ

Άνοιξη σημαίνει γιορτή, για τη φύση και τους ανθρώπους. Άνοιξη σημαίνει λεπτή σιλουέτα και προετοιμασία για τις διακοπές που δεν θ' αργήσουν. Προτιμήστε μια πράσινη διατροφή και πολλά γεύματα κάθε μέρα, δοκιμάστε τις συνταγές που σας προτείνουμε κι αλλάξτε την καθημερινότητά σας προς το καλύτερο. Η πιο λεπτή άνοιξη της ζωής σας είναι εδώ!

ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΟ ΡΟΛΟΪ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ
Δεν έχει τόση σημασία πότε και πόσο τρώτε. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και στην καλή κατάσταση του οργανισμού είναι οι τροφές που διαλέγετε για τη διατροφή σας. Τρώγοντας τροφές με πολλά λιπαρά ή τροφές "κενές", χωρίς θερμίδες ή θρεπτικά συστατικά, ο οργανισμός σας αδυνατίζει και μένει απροστάτευτος, χωρίς καμία ασπίδα για όλες τις παθήσεις που αναπτύσσονται ή δημιουργούνται με το πέρασμα του χρόνου.
Ειδικοί ανακάλυψαν τελευταία μία ουσία σε μερικά τρόφιμα, τα φυτοχημικά, που είναι "εχθροί"αλλά και καταπολεμούν ορισμένες αρρώστιες. Είναι θρεπτικά συστατικά που όμως βοηθούν τον οργανισμό στον πόλεμο εναντίων των μολύνσεων και πολλών άλλων, όπως αναφέρεται σε έκθεση του καρδιακού νοσοκομείου του Κλίβελαντ.
Και βέβαια είναι άξιον απορίας πως αυτά τα συστατικά που περιέχονται στα φρούτα και στα πολύχρωμα λαχανικά από τα παλιά χρόνια, μόλις την τελευταία δεκαετία ανακαλύφθηκαν και εξετάστηκαν από τους ειδικούς.
Για να συμπεριλάβετε, λοιπόν, στη διατροφή σας αυτά τα υγιεινά φυτοχημικά και να συμπληρώσετε την τροφή σας, πρέπει να θυμάστε τους χρυσούς κανόνες:
 Τρώτε το λιγότερο 2-4 μερίδες από φρούτα και 3-4 μερίδες λαχανικών την ημέρα. (Μερίδα σημαίνει: 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά με φύλλα ψιλοκομμένα φρέσκα ή κονσέρβας ή 1 ολόκληρο φρούτο ή 3/4 φλιτζανιού χυμός φρούτων ή λαχανικών).
 Προσπαθήστε να βάλετε περισσότερο χρώμα στη διατροφή σας. Τι σημαίνει αυτό; Τουλάχιστον 3 διαφορετικά χρώματα σε λαχανικά και φρούτα κάθε ημέρα για να είστε σίγουροι ότι η διατροφή σας περιλαμβάνει μια αρκετά καλή ποικιλία σε θρεπτικά συστατικά και φυτοχημικά. Για παράδειγμα πορτοκαλί καρότα, ροζ γλυκοπατάτες, πράσινα σκούρα λαχανικά με φύλλα όπως εξωτερικά φύλλα του μαρουλιού, το σπανάκι, τα άγρια χόρτα (περιέχουν, επίσης, τα αντιοξειδωτικά λουτείνη και ζεαξανθίνη) ή οι μοβ μελιτζάνες (περιέχουν ξανιοκυανικά).
 Φροντίστε να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας 1 μερίδα από την ομάδα των κιτροειδών ή εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι, γκρέιπφρουτ) και 1 μερίδα σκούρα πράσινα φύλλα (1 φλιτζάνι μπρόκολο ή σπανάκι) κάθε ημέρα, γιατί περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε ουσίες που καταπολεμούν τις αρρώστιες.
Είναι τελικά εύκολο και να τρώτε και να διατηρείστε υγιής και λεπτή - αρκεί να ξέρετε τον τρόπο. Ακολουθώντας το πρόγραμμα διατροφής των 5 ημερών που σας δίνουμε, έχετε τη δυνατότητα να μοιράζετε τις ημερήσιες θερμίδες σας σε 6 μικρότερα γεύματα και ταυτόχρονα να μην έχετε το αίσθημα πείνας ή στέρησης. Το διατροφικό μενού της κάθε ημέρας είναι περίπου 1300 θερμίδες, ώστε να σας επιτρέπει να χάσετε βάρος. Μην ξεχνάτε να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα και να μην παραλείπετε γεύματα, ακόμα και όταν δεν πεινάτε.  Καλή επιτυχία!

Τρώγοντας 6 μίνι γεύματα την ημέρα
(κρατάτε την πείνα σας στην άκρη - χαλιναγωγείτε την επιθυμία σας για φαγητό)
Είναι παγκόσμια παρατηρημένο: "Δεν παίζει ρόλο πόσο σκληρά προσπαθείς, αλλά όσο περνούν τα χρόνια πρέπει να προσπαθήσεις λίγο περισσότερο". Η προδιάθεση του οργανισμού να παίρνει βάρος ξεκινάει κοντά στην ηλικία των 40 χρόνων, σύμφωνα με μελέτες διεθνών οργανισμών. Στον αντίποδα, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει τρόπος να διατηρηθείτε και νέα και υγιής και λεπτή. Ένας τρόπος εύκολος, ανέξοδος που εμποδίζει την συσσώρευση κιλών.
Καινούριες έρευνες έδειξαν ότι ο οργανισμός με την πάροδο του χρόνου είναι λιγότερο ικανός να καίει θερμίδες -κυρίως θερμίδες που παίρνει σε μεγάλα πακέτα (γεύματα).
Χώρισαν, λοιπόν, γυναίκες σε 2 ομάδες. Την ομάδα των 20 χρόνων και την ομάδα των 40 χρόνων. Κάθε ομάδα είχε τη δυνατότητα να τρώει γεύματα των 250, 500 και 1100 θερμίδων (υπολογίστε ότι σε ένα φαστ φουντ 1100 θερμίδες είναι: ένα διπλό τσίζμπεργκερ, τηγανητές πατάτες και 1 αναψυκτικό).
Μετά από κάθε γεύμα οι ερευνητές μετρούσαν την ποσότητα της ενέργειας που η κάθε ομάδα "έκαιγε". Και τα αποτελέσματα: καμία από τις 2 ομάδες δεν είχε πρόβλημα στα γεύματα των 250 και 500 θερμίδων. Στα γεύματα όμως, των 1100 θερμίδων η ομάδα των 40 χρόνων εμφανίστηκε να καίει 30% λιγότερο από την ομάδα των 20 χρόνων. Σε συγκεκριμένα νούμερα η ομάδα των 40 έκαιγε 198 θερμίδες από το μεγάλο γεύμα, όταν η άλλη ομάδα των 20 έκαιγε 246 θερμίδες.
Συμπέρασμα: Ακόμα κι όταν τα γεύματα σας είναι χαμηλών θερμίδων, θα πάρετε βάρος αν μοιράζετε το σύνολο των θερμίδων σας σε 2-3 μεγάλα γεύματα.
Γιατί, όμως, ο ανθρώπινος οργανισμός φαίνεται να χάνει αυτή την ικανότητα να καίει εύκολα τις θερμίδες; Γιατί όλο αυτό το οικοδόμημα της καύσης γίνεται λιγότερο ανταγωνιστικό με τον χρόνο, λένε οι ειδικοί. Η ινσουλίνη, το ορμονικό κλειδί που ξεκλειδώνει την πόρτα στα σάκχαρα του αίματος να εισβάλλουν στα κύτταρα, γίνεται πιο δύσκαμπτη και λιγότερο αποτελεσματική με τα χρόνια. Σαν αποτέλεσμα ότι ο οργανισμός πρέπει να "εισπράξει"περισσότερη ινσουλίνη για να ελευθερώσει την ίδια ποσότητα σακχάρων για τα κύτταρα. Ατό έχει σαν συνέπεια το σώμα μας να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος με τα χρόνια, ιδιαίτερα δε αν η ζωή σας είναι καθιστική και δεν γυμνάζεστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παχύνετε.
Αντίθετα! Όπως για να ανάψετε μία φωτιά στο τζάκι ρίχνετε μερικά κλαδιά συχνότερα αντί να την ανάψετε με 2 χοντρά ξύλα, έτσι θα κάνετε και με τα γεύματα σας. Με μικρά γεύματα το σώμα σας μπορεί ευκολότερα να ανταποκριθεί στην καύση τους. Οι ορμόνες και ειδικά η ινσουλίνη, λειτουργούν αποτελεσματικά όταν τρώτε μικρά γεύματα με λίγες θερμίδες. Έτσι, ο οργανισμός δεν τα αποθηκεύει σαν λίπος. Η πρακτική συμβουλή είναι να τρώτε 6 μίνι γεύματα την ημέρα αντί για 3 μεγαλύτερα. Αυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα και στην διατήρηση καλής υγείας, καθώς παρατηρήθηκε ότι με τα 6 μίνι γεύματα υπήρχαν μικρότερες αυξήσεις της "κακής" χοληστερίνης.
Το μοίρασμα των θερμίδων σε 6 μικρά γεύματα σας δίνει επίσης τη δυνατότητα να τρώτε μεγαλύτερη ποικιλία σε τροφές, άρα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, με συνέπεια και οι αρρώστιες να καταπολεμούνται και εσείς να αισθάνεστε καλύτερα.
Επιπλέον, τρώγοντας 6 γεύματα δεν έχετε τη δυνατότητα τσιμπολογήματος, γιατί ακριβώς δεν έχετε το αίσθημα της πείνας.
Βέβαια, το να συντονίσετε τον οργανισμό σας σε 6 γεύματα χρειάζεται ένα μικρό πρόγραμμα. Τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι τσιμπολογούν μπισκότα ή σνακ, με "κενές" ή άδειες θερμίδες, εσείς μπορείτε να καταναλώνετε θρεπτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά ή γαλακτοκομικά 0% λιπαρά.
Μερικοί άνθρωποι το κάνουν, τρώγοντας, όμως, 3 μεγάλα γεύματα. Με το ίδιο σκεπτικό σκεφτείτε ένα μεγάλο γεύμα: 1 σάντουιτς, ένα ποτήρι γάλα 0% λιπαρά, 1 φρούτο και 1 σαλάτα. Μοιράστε το και φάτε ένα σάντουιτς και γάλα για γεύμα και κρατήστε το φρούτο και τη σαλάτα για το απογευματινό σας. Είναι εύκολο και διασκεδαστικό. Γι' αυτό θα σας δώσουμε ένα ενδεικτικό πρόγραμμα 5 ημερών με 6 γεύματα την ημέρα που θα σας χορταίνουν αλλά και θα σας βοηθήσουν να αδυνατίσετε.

ΔΙΑΙΤΑ

ΗΜΕΡΑ ΠΡΩΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ
1/2 φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με 1/2 φλιτζάνι φράουλες και 1/2 φλιτζάνι γάλα με 0% λιπαρά.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
1 μπανάνα αλειμμένη με 1/2 κγ φυστικοβούτυρο.

ΓΕΥΜΑ
Ζουμερό σάντουιτς με τυρί

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
250 γρ. τοματοχυμός χωρίς αλάτι με 1 κράκερ ολικής αλέσεως

ΔΕΙΠΝΟ
Ζυμαρικά με αρωματικό κοτόπουλο

ΣΝΑΚ μετά το φαγητό
1 φλιτζάνι γιαούρτι με 0% λιπαρά με 1/2 ροδάκινο κονσέρβας χωρίς ζάχαρη

1384 θερμίδες, 29 γρ. λιπαρά, 37 γρ. φυτικές ίνες.



ΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΗ

ΠΡΩΙΝΟ
Σε μπλέντερ χτυπάτε 1 φλιτζάνι γάλα 0% λιπαρά με 1 φλιτζάνι φράουλες (φρέσκες ή κατεψυγμένες) και 1/2 μπανάνα. Χτυπάτε να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα και βάζετε σε ποτήρι.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
1 μπισκότο χωρίς ζάχαρη και 1/2 μήλο.

ΓΕΥΜΑ
Σαλάτα με τόνο.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
Σε μπολάκι ανακατεύετε 2 ΚΣ  σταφίδες, 1 ΚΣ ηλιόσπορους ψημένους και 1 ΚΣ κομματάκια σοκολάτας.

ΔΕΙΠΝΟ
Μπιφτέκι με μανιτάρια.

ΣΝΑΚ μετά το φαγητό
Παρφέ με γιαούρτι και φρούτα. Σε ψηλό ποτήρι ανακατεύετε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρέσκα φρούτα με 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι με 0% λιπαρά με γεύση βανίλιας.

1387 θερμίες, 32 γρ. λιπαρά, 32 γρ. φυτικές ίνες.



ΗΜΕΡΑ ΤΡΙΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ
Γαλλικό τοστ με κανέλα.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
Καφές με γάλα: καφές φίλτρου 150 γρ. με 200 γρ. γάλα με 0% λιπαρά.

ΓΕΥΜΑ
Σάντουιτς με ζαμπόν.
1/2 φλιτζάνι γάλα με 0% λιπαρά.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
1 φλιτζάνι σοκολατούχο γάλα άπαχο με 1 ΚΣ κρέμα γάλακτος χωρίς λιπαρά.

ΔΕΙΠΝΟ
100 γρ. ψάρι φιλέτο στον ατμό με 2 φετούλες λεμόνι
1 μικρή βραστή ή ψητή πατάτα με 1 κγ βούτυρο
1/2 φλ. σπανάκι βρασμένο

ΣΝΑΚ μετά το φαγητό
1/2 φλιτζάνι γιαούρτι με 0% λιπαρά μαζί με 1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένα φρούτα.

1281 θερμίδες, 29 γρ. λιπαρά, 19 γρ. φυτικές ίνες.



ΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ
1 ψωμάκι με κανέλα

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
1/2 ψωμάκι ολικής αλέσεως με 1 φέτα τυρί λάιτ.

ΓΕΥΜΑ
Σαλάτα με φασόλια και πιπεριές.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
200 γρ. γιαούρτι με 0% λιπαρά και αν θέλετε γλυκαντικό με λίγες θερμίδες.

ΔΕΙΠΝΟ
Γαρίδες με ψητές πιπεριές.

ΣΝΑΚ μετά το φαγητό
2 μπισκότα ολικής αλέσεως με σταφίδες και 1 φλιτζάνι γάλα με 0% λιπαρά.

1349 θερμίδες, 29 γρ. λιπαρά, 33 γρ. φυτικές ίνες.



ΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ

ΠΡΩΙΝΟ
1 αυγό σφιχτό ή μελάτο μαζί με 1/2 ψωμάκι ολικής αλέσεως αλειμμένο με 1/2 κγ βούτυρο
150 γρ. καφές με γλυκαντικό (αν θέλετε) μαζί με 1/2 φλιτζάνι γάλα με 0% λιπαρά.

ΔΕΚΑΤΙΑΝΟ
1/2 ψωμάκι ολικής αλέσεως αλειμμένο με 2 ΚΣ τυρί κρέμα λάιτ και 2 ΚΣ σταφίδες.

ΓΕΥΜΑ
2 φέτες τοστ σικάλεως αλειμμένες με 1 ΚΣ φυστικοβούτυρο
2 κγ μαρμελάδα
1 φλιτζάνι γάλα με 0% λιπαρά

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ
1 φρούτο

ΔΕΙΠΝΟ
70 γρ. άπαχο μοσχάρι φέτα ψητό
1 μέτρια πατάτα βραστή με 1/2 κγ βούτυρο
1 φλιτζάνι βρασμένα καρότα τριμμένα και πασπαλισμένα με 2 ΚΣ άνηθο.

ΣΝΑΚ μετά το φαγητό
Λαχανικά ανάμικτα.

1347 θερμίδες, 36 γρ. λιπαρά, 23 γρ. φυτικές ίνες.



Πηγή: Έξτρα τεύχος από τηλεπεριοδικό (τέλη δεκαετίας '90)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons