Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

O κίνδυνος μετριέται σε κιλά

Βαρύγδουπος ο τίτλος, όπως και το ίδιο το δημοσίευμα μου φάνηκε κάπως. Έρευνες μετά ερευνών γίνονται για να εντοπίσουν τις βαθύτερες αιτίες του καρκίνου, ε! καιρός ήταν να μας πουν ότι και τα πάχη μας ευθύνονται γι'αυτόν! Διαβάστε το και τα συμπεράσματα δικά σας:

Ακόμα και λίγα παραπανίσια κιλά συνδέονται με την εμφάνιση τουλάχιστον έξι διαδεδομένων μορφών καρκίνου, που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τις «πολιτισμένες» ασθένειες. Αναλύοντας όλες τις μελέτες των τελευταίων 50 ετών, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Ταμείου Eρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) συνέδεσαν την καρκινογένεση με το Δείκτη Μάζας Σώματος και επιβεβαίωσαν ότι ο καρκίνος «κρύβεται» στο πιάτο μας.

Ερευνήθηκαν τα δεδομένα 7.000 προγενέστερων μελετών, στα οποία αναζητήθηκε και αξιολογήθηκε η επίδραση των διατροφικών παραγόντων στην ανάπτυξη κακοήθειας σε δεκαεπτά όργανα-στόχους. «Είμαστε σοκαρισμένοι από τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το σωματικό βάρος στην υγεία, καθώς στο παρελθόν υποψιαζόμασταν ότι μόνο μια μορφή καρκίνου -του παχέος εντέρου- εξαρτιόταν από την παχυσαρκία», δηλώνει ο σερ Μάικλ Μάρμοτ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο University College London (UCL) της Μ. Βρετανίας και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας που αξιολόγησε τα δεδομένα.

Αφού ολοκλήρωσαν τη μελέτη τους, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνας για τον Καρκίνο (WCRF) συνέταξαν ένα πόρισμα με τον τίτλο «Δεκάλογος για την πρόληψη του καρκίνου». Ειδική μνεία γίνεται για το κόκκινο κρέας, τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά) και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, που κατατάσσονται πλέον στις ιδιαίτερα ανθυγιεινές τροφές, ενώ για τα αλκοολούχα ποτά ο καθηγητής σερ Μάικλ Μάρμοτ, πρόεδρος της ομάδας ειδικών του WCRF, επισημαίνει: «Αν και είναι θερμιδοφόρα και δεν ενδείκνυται η υπερκατανάλωσή τους, έχουν ευεργετική δράση στην καρδιά, γι’ αυτό και δεν προτείνεται ο αποκλεισμός τους».

Αναλυτική αναφορά κάνουν οι επιστήμονες στο θηλασμό, αφού, όπως τονίζει ο καθηγητής Μάρτιν Γουάιζμαν, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος, έχει διπλό όφελος, καθώς προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό από την παχυσαρκία, άρα μεταξύ άλλων και από τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Tην ίδια ώρα, έρευνα που δίνει στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ φανερώνει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της καρκινογένεσης και των ορμονών ανάπτυξης που απελευθερώνονται στον οργανισμό στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ο επικεφαλής της, δρ Γουόλτερ Γουίλετ, τονίζει ότι τα ευρήματα δεν δείχνουν οπωσδήποτε πως οι ψηλοί άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να πάθουν καρκίνο, ανήκουν όμως κατά έναν τρόπο σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οπότε επιβάλλεται να διατηρούν υγιεινές συνήθειες εφ’ όρου ζωής.

Πηγή: e-tipos.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons