Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

Μπισκότα της εξοχής

Υλικά
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, ψημένο και σε ψίχουλα
1/3 φλ. γάλα άπαχο σε σκόνη
1 κγ αλεύρι
1/2 κγ σόδα μαγειρικής
1/8 φλ. καρότα τριμμένα
1/4 φλ. ανανά σε  κομμάτια, κονσέρβας χωρίς προσθήκη ζάχαρης
1 αυγό μέτριο
1/4 κγ άρωμα βανίλιας
2 δαμάσκηνα αποξηραμένα μέτρια, σε κύβους

Εκτέλεση
Ρίχνουμε τα ψίχουλα του ψωμιού σ' ένα μπωλ μαζί με το γάλα, το αλεύρι, τη σόδα και τη κανέλλα κι ανακατεύουμε. 
Ρίχνουμε τα καρότα, τον ανανά, το αυγό, τη βανίλια και τα δαμάσκηνα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε να γίνουν ένα λείο μείγμα, το οποίο στη συνέχεια ρίχνουμε στο μπωλ με το μείγμα του ψωμιού και τ' ανακατεύουμε καλά. 
Σε ένα αντικολλητικό ταψάκι ρίχνουμε κουταλιές απ' το μείγμα και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 35 λεπτά. Τα μπισκότα είναι 1 μερίδα πρωινού γεύματος.

Ισοδύναμα
1 μερίδα ψωμί
1 μερίδα γάλα
1 αυγό
1 1/2 μ. φρούτο
1 μερίδα Κάτι Επιπλέον (το αλεύρι)

Τραγανή βρώμη

Υλικά
1 μέτριο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε φέτες
1/4 φλ. νερό
8 κγ γλυκαντικό
30 γρ. νιφάδες βρώμης
2 ΚΣ & 2 κγ γάλα άπαχο σε σκόνη
1 ΚΣ μαργαρίνη λάιτ ή υποκατάστατο
6 κγ ζάχαρη καστανή
1 πρέζα κανέλλα

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρολίτσα ρίχνουμε το νερό, το γλυκαντικό και τις φέτες μήλου. Βράζουμε μέχρι το μήλο να μαλακώσει. Στραγγίζουμε και το ρίχνουμε το μήλο σ' ένα αντικολλητικό σκεύος. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός της κανέλλας), ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με την κανέλλα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40'. Βγαίνει 1 μερίδα πρωινού γεύματος.

Ισοδύναμα
30 γρ. δημητριακά
1/2 μερίδα γάλα
1 μερίδα φρούτο
1 1/2 μερίδα λίπος

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Κουνουπίδι με σάλτσα γιαουρτιού και τυριού



Υλικά  
2 κγ μαργαρίνη λάιτ
1 κγ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 ΚΣ γιαούρτι αγελάδος (με λίγα λιπαρά), σε θερμοκρασία δωματίου
2 κγ παρμεζάνα τριμμένη
Αλάτι - πιπέρι - μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 φλ. κουνουπίδι βρασμένο
1 κγ μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
Βράζουμε το κουνουπίδι σε αλατισμένο νερό και το στραγγίζουμε καλά. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τη μαργαρίνη να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας. Τραβάμε απ' την φωτιά. Σ' ένα μπωλάκι χτυπάμε το γιαούρτι, το τυρί, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και το ρίχνουμε στο κατσαρολάκι με το αλεύρι. Το βάζουμε σε χαμηλή φωτιά κι ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το τυρί. Σβήνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε το κουνουπίδι που το αναποδογυρίζουμε με ένα πιρούνι για να πάρουν τα μπουκετάκια του λίγη απ' την σάλτσα. Ρίχνουμε το φαγητό σε ένα πυρεξάκι και το βάζουμε στο γκριλ να πάρει χρώμα από πάνω. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε. Βγαίνουν 2 μερίδες.

Η μερίδα ισοδυναμεί με:
1/2 μ. λίπος
1 1/2 μ. κάτι επιπλέον
1/8 μ. γάλα
1 μ. λαχανικά


Τη συνταγή την δοκίμασα σήμερα. Αντί για παρμεζάνα χρησιμοποίησα κεφαλοτύρι. Το γιαούρτι δεν το είχα σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά και να το'χα σίγουρα χρειάζεται λίγο νερό η σάλτσα ώστε να βράσει ελαφρά και να δέσει. Από γεύση; Μου άρεσε! Θα την ξανακάνω σίγουρα!

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Μπισκότα σοκολάτας



Υλικά
1/3 φλ. γάλα άπαχο σε σκόνη
30 γρ. νιφάδες βρώμης, χωρίς ζάχαρη
1-3 κγ κακάο άγλυκο
6 κγ γλυκαντικό
1 κγ άρωμα βανίλιας
Νερό

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Προσθέτουμε νερό ανακατεύοντας μέχρι να γίνει μια μαλακιά ζύμη. Με ένα κουτάλι απλώνουμε λίγο από τη ζύμη πάνω σε αντικολλητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε ταψάκι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 6-8 λεπτά. Βγαίνει μια μερίδα για το πρωινό γεύμα. Συμπληρώνουμε όπως απαιτείται.

Ισοδύναμα:
1 μερίδα γάλα
30 γρ. δημητριακά
1-2 μερίδες κάτι επιπλέον

Τα έφτιαξα και τα μπισκότα. Καλά είναι, αλλά... Την επόμενη φορά που θα τα φτιάξω, θα τα κάνω με κανονικό γάλα λάιτ και θα αποφύγω τη σκόνη γάλα και το νερό, ίσως να ρίξω και λίγο τρίμμα από πορτοκάλι. Κι αυτό γιατί το άρωμα της βανίλιας και του κακάο ανακατεύεται με τη μυρωδιά της σκόνης γάλακτος. Πάντως σαν ιδέα είναι έξυπνη! 

Ζελεδόπιτα με ανανά

Υλικά
2 φλ. ανανά σε κομμάτια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
1 ΚΣ ζελατίνη σκόνη άγευστη
1 κγ γλυκαντικό
1/4 φλ. νερό κρύο
1 κγ κανέλα
1 κγ άρωμα βανίλιας
1/4 κγ άρωμα καρύδας
Χυμό 1/2 φρέσκου λεμονιού

Γαρνίρισμα
1/3 φλ. άπαχο γάλα σε σκόνη
4 κγ γλυκαντικό
κανέλλα για γεύση

Εκτέλεση
Στραγγίζουμε τον ανανά απ' το σιρόπι που το ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με την κανέλα, τα αρώματα βανίλιας και καρύδας, το γλυκαντικό, το χυμό λεμονιού και το ζεσταίνουμε. Μαλακώνουμε τη ζελατίνη στο κρύο νερό και το ρίχνουμε στο ζεστό σιρόπι να λιώσει. Προσθέτουμε τον ανανά, ανακατεύουμε και ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί.

Για το γαρνίρισμα: ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και πασπαλίζουμε από επάνω το ζελέ του ανανά να πάει παντού, ψεκάζουμε λίγο νερό και το βάζουμε κάτω από προθερμασμένο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα. Να προσέχουμε να μη καεί. Βγάζουμε έπειτα το γλυκό και το αφήνουμε να κρυώσει. Μοιράζουμε στα ίσα. Βγαίνουν 4 μερίδες.

Η μερίδα ισοδυναμεί με:
1 μερίδα φρούτο
1/4 μερίδας γάλα
1/2 μερίδα κάτι επιπλέον

Ρολό σοκολατένιο με κρέμα μπανάνας

Υλικά
2/3 φλ. γάλα άπαχο σε σκόνη
2 αυγά μέτρια
1 φέτα ψωμί σικάλεως ή ολικής άλεσης, κομμένη σε κομμάτια
2 ΚΣ κακάο άγλυκο
2 κγ γλυκαντικό
1 1/2 κγ άρωμα βανίλιας
1/2 κγ σόδα μαγειρικής
1/2 κγ κρεμόριο

Για τη γέμιση
2/3 φλ. ρικόττα άπαχη
1 μπανάνα μέτρια, πατημένη με πιρούνι
2 κγ γλυκαντικό
1/2 κγ κανέλλα

Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε το κέικ, βάζουμε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα μαλακό μείγμα, το οποίο το ρίχνουμε σε αντικολλητικό ταψάκι 23x33 εκ. και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
Για τη γέμιση: λιώνουμε όλα τα υλικά μαζί με ένα πιρούνι μέχρι να μαλακώσουν καλά. Κρατάμε 2-3 ΚΣ στην άκρη για γαρνίρισμα. Ρίχνουμε το παντεσπάνι σε ένα αλουμινόχαρτο και αλείφουμε με το μείγμα της γέμισης. Με προσοχή γυρνάμε με το αλουμινόχαρτο το παντεσπάνι σε ρολό και το αφήνουμε λίγη ώρα να σταθεί και γαρνίρουμε τις άκρες με την κρέμα που αφήσαμε στην άκρη. Μοιράζουμε στα ίσα. Βγαίνουν 2 μερίδες.

Η μερίδα ισοδυναμεί με:
1 μερίδα γάλα
1 αυγό
1/4 μερίδα (15 γρ.) ψωμί
3 μερίδες Κάτι Επιπλέον
1/2 φλ. τυρί
1 φρούτο

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μάφινς με τσένταρ

Υλικά
1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης, σε ψίχουλα
30 γρ. τσένταρ, τριμμένο
1 αυγό μέτριο, ελαφρά χτυπημένο
1/3 φλ. άπαχο γάλα σε σκόνη
2 κγ μαργαρίνη λιωμένη
4 κγ γλυκαντικό
1 κγ μπέικιν πάουντερ
1 κγ νιφάδες αφυδατωμένου κρεμμυδιού

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μέτριο μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά με σύρμα. Γεμίζουμε 2 μικρά αντικολλητικά φορμάκια (ή πυρεξάκια) σε ίση ποσότητα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Βγαίνει 1 μερίδα μεσημεριανού γεύματος. Συμπληρώνουμε όπως απαιτείται.*

Η μερίδα ισοδυναμεί με:
1 μερίδα ψωμί
30 γρ. σκληρό τυρί
1 αυγό
1 μερίδα γάλα
2 μερίδες λίπη

[*]Εννοεί πως το μενού θα πρέπει να είναι πλήρες όπως ορίζει το πρόγραμμα. Δηλαδή με βάση την συνταγή θα πρέπει το μεσημεριανό μενού να συμπληρωθεί με ένα αυγό ακόμη (μπορεί να είναι βραστό ή ποσέ) και την απαραίτητη σαλάτα.

Συνταγές με ισοδύναμα;

Κατ' αρχήν καλή σαρακοστή!
Εδώ και κάτι μέρες όπως θα έχετε  προσέξει αναρτώ διάφορες συνταγές που είναι διαιτητικές και μετράνε ισοδύναμα. Προέρχονται από βιβλία μαγειρικής και βιβλιαράκια των γουέιτ γουότσερς όπως ήταν πολύ παλιά πριν από το σύστημα πόντων. Δεν έχω βάλει ακόμη φωτογραφίες απ' τα φαγητά ή τα γλυκά γιατί σκέφτομαι να τις δοκιμάσω και να αναβαθμίσω κάθε ανάρτηση με δικές μου εικόνες!
Η διατροφή με ισοδύναμα είναι αρκετά καλή, αρκεί κανείς να έχει την υπομονή για να την μάθει. Υπάρχει ισορροπία και ποικιλία, αυτό είναι το σίγουρο. Υπομονή και πειθαρχία όμως, μπορεί κανείς να βρει ώστε να την ακολουθήσει πιστά; 
Αν σας ενδιαφέρει σαν ιδέα, ορίστε το βασικό πλάνο. Το weight down ήταν πρόγραμμα του Bodyline πολύ πολύ παλιά και βασιζόταν πάνω στο πρόγραμμα του πολύ πολύ παλιού γουέιτ γουότσερς. Τις συνταγές μπορείτε να τις προσαρμόσετε στις ποσότητες του weight down αλλά μπορείτε να τις αφήσετε κι όπως είναι, μιας και το γουέιτ γουότσερς στις πρωτεϊνούχες τροφές είναι πιο γαλαντόμο, όπως και σε κάποιους υδατάνθρακες!

Πίτα ταμάλε

Η ποσότητα της σκόνης τσίλι εξαρτάται απ' το πόσο πικάντικο θέλετε το φαγητό σας!


Υλικά
1 πιπεριά πράσινη μέτρια, καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
30 γρ. κρεμμύδι, σε κύβους
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
360 γρ. κιμά βοδινό βρασμένο ή κοτόπουλο βρασμένο κομμένο σε μπαστουνάκια
1 φλ. σάλτσα τομάτας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
1 κγ τσίλι σκόνη
3/4 κγ αλάτι, μοιρασμένο
1/2 κγ ρίγανη
1/8 κγ κύμινο
Πιπέρι
60 γρ. καλαμποκάλευρο
1/2 φλ. κρύο νερό
1 φλ. νερό βραστό

Εκτέλεση
Σωτάρουμε την πιπεριά, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τον κιμά ή το κοτόπουλο και την σάλτσα τομάτας και βράζουμε αναδεύοντας για 5'. Ρίχνουμε την σκόνη τσίλι, το 1/4 κγ του αλατιού, τη ρίγανη, το κύμινο και το πιπέρι, ανακατεύουμε και βάζουμε το τηγάνι στην άκρη.
Σε μια κατσαρολίτσα ανακατεύουμε το καλαμποκάλευρο, το κρύο νερό και το υπόλοιπο 1/2 κγ αλάτι. Σιγά σιγά προσθέτουμε το βραστό νερό και βάζουμε να βράσει για 5' μέχρι να σφίξει η κρέμα.
Σε ένα ταψάκι 20x20 εκ. απλώνουμε τη μισή κρέμα, ρίχνουμε από πάνω τον έτοιμο κιμά (ή κοτόπουλο) και τέλος απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Μοιράζουμε στα ίσα. Βγαίνουν 2 μερίδες βραδινού γεύματος.

Η μερίδα ισοδυναμεί με:
1/4 φλ. λαχανικά
30 γρ. περιορισμένα λαχανικά
180 γρ. κρέας ή πουλερικό
1 μερίδα Μπόνους (1/2 φλ. σάλτσα τομάτας)
1 μερίδα ψωμί

Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Μήλα με μαρέγκα

Υλικά
2 μέτρια μήλα, καθαρισμένα, σε φέτες
1 φλ. νερό
1 1/2 κγ κανέλλα
16 κγ γλυκαντικό
4 αυγά μέτρια, χωρισμένα
1 1/3 φλ. γάλα σε σκόνη
1 κγ άρωμα βανίλιας
2 κγ άρωμα αμυγδάλου

Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα μήλα, το νερό, το 1 κγ κανέλλα και 4 κγ γλυκαντικό και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Σ' ένα μεγάλο μπωλ χτυπάμε τ' ασπράδια των αυγών μέχρι να σφίξουν. Προσθέτουμε την σκόνη γάλακτος και χτυπάμε μέχρι να πήξουν. Σ' ένα μικρό μπωλ χτυπάμε τους κρόκους με τη βανίλια, το αμύγδαλο και 10 κγ γλυκαντικό και τους προσθέτουμε στη μαρέγκα. Ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το 1/2 μείγμα μαρέγκας σε ένα πυρεξάκι που το έχουμε ψεκάσει με αντικολλητικό σπρέι. Από πάνω βάζουμε τις φέτες του ενός μήλου. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με ένα ακόμη ίδιο πυρεξάκι και τέλος πασπαλίζουμε με 1/2 κγ κανέλλα και 2 κγ γλυκαντικό, όπου τα έχουμε αναμείξει. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30 λεπτά. Βγαίνουν 4 μερίδες πρωινού ή μεσημεριανού γεύματος. Μοιράζουμε στα ίσα και συμπληρώνουμε το υπόλοιπο γεύμα μας όπως απαιτείτε. 

Ισοδύναμα μερίδας:
1/2 μερίδα φρούτο
1 αυγό
1 μερίδα γάλα

"Μελάτο" γαλλικό ντρέσσινγκ

Υλικά
2800 ml χυμό τομάτας
1/2 φλ. ξύδι
1/2 φλ. μηλόξυδο
1 φλ. γούστερ σως*
1 φλ. σόγια σως*
1 φλ. γλυκαντικό
1/8 φλ. αλάτι καπνιστό
2/3 φλ. καστανή ζάχαρη
1/3 φλ. νιφάδες αφυδατωμένου κρεμμυδιού
1/3 φλ. μαϊντανός αποξηραμένος

Εκτέλεση
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μείνει το μισό μείγμα. Μοιράζουμε στα ίσα σε 12 μερίδες. Χρησιμοποιούμε όπως το λάδι στις σαλάτες, ή σαν βάση για μπάρμπεκιου ή σαν γλυκόξινη σάλτσα.

Ισοδύναμα μερίδας:
1 μερίδα μπόνους

[*] Η ποσότητα στην συνταγή είναι με ερωτηματικό, αυτό σημαίνει πως εμείς καθορίζουμε το πόσο έντονη την θέλουμε την γεύση σε αυτό το ντρέσσινγκ. Ξεκινάμε  με μισό φλιτζάνι από κάθε σως κι αναλόγως προσθέτουμε από λίγο τη φορά μέχρι να πετύχουμε την γεύση που θέλουμε.

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Στο ΑΡΧΕΙΟ: 2007-2008

Ο ενάμισης χρόνος blogging από τα παλιά. Το μόνο διασωθέν αρχείο! Όλα τα υπόλοιπα πήγαν υπέρ πίστεως. 
Φυσικά μένει να γίνει η σωστή ταξινόμηση των αναρτήσεων ανάλογα των κατηγοριών σε τούτο εδώ το μπλογκ, αλλά θα πάρει αρκετό χρόνο. Κάποτε θα το κάνω, αργά-αργά!!!
Πέρασα αυτό το αρχείο για να μην νομίζεται πως έχω γράψει βλακείες στην σελίδα "Για το blog" ότι άρχισα το 2007. Ορίστε του λόγου το αληθές! Απ'τις παλιές καραβάνες λοιπόν και με πολύ άγχος για την απώλεια του βάρους μου. Διάβασα ήδη μερικές από εκείνες τις πρώτες μου αναρτήσεις και γελάω! Απολαύστε τις!

Σάββατο 5 Μαρτίου 2016

Τηγανίτες με σάλτσα μήλου

Υλικά
1/2 φλ. σάλτσα μήλου, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
1 φέτα (30 γρ.) ψωμί ολικής άλεσης, σε ψίχουλα
1/3 φλ. κότατζ τσηζ
2 κγ γλυκαντικό
1 πρέζα κανέλλα

Εκτέλεση
Βάζουμε στο μπλέντερ τα ψίχουλα, το τυρί, το γλυκαντικό και 2 ΚΣ σάλτσα μήλου. Χτυπάμε μέχρι να γίνει ένα λείο μείγμα. Ρίχνουμε κουταλιές σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Ψήνουμε να πάρουν χρώμα οι τηγανίτες και στις 2 πλευρές. Σερβίρουμε τοποθετώντας την υπόλοιπη σάλτσα μήλου πάνω απ'τις τηγανίτες. Βγαίνει 1 μερίδα πρωινού γεύματος.

Ισοδύναμα
1 μερίδα Φρούτο
1 μερίδα Ψωμί
1/3 φλ. Μαλακό Τυρί

Ρώσσικο ντρέσινγκ

Υλικά
2 ΚΣ+2 κγ μαγιονέζα
2 ΚΣ+2 κγ κέτσαπ
1 ΚΣ πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
1 ΚΣ πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
1 κγ γούστερ σως

Εκτέλεση
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπωλ. Μοιράζουμε στα ίσα και ρίχνουμε στη σαλάτα της αρεσκείας μας. Βγαίνουν 4 μερίδες.

Ισοδύναμα μερίδας:
2 μερίδες Λίπη
1 μερίδα Κάτι Επιπλέον (κέτσαπ, γούστερ σως)
1 1/2 κγ Λαχανικά

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Μηλόπιτα

Υλικά
1 ΚΣ ζελατίνη άγευστη
3/4 φλ. ανθρακούχο χυμό γκρέιπ φρουτ*
1 μήλο μέτριο, καθαρισμένο από φλούδες και σπόρια, σε φέτες
4 κγ γλυκαντικό
1/2 κγ μείγμα μπαχαρικών για μηλόπιτα**
1/3 φλ. γάλα άπαχο σε σκόνη

Εκτέλεση
Μαλακώνουμε τη ζελατίνη στο χυμό μέσα σ' ένα πυρεξάκι. Τοποθετούμε τις φέτες μήλου και πασπαλίζουμε με  το γλυκαντικό, το μείγμα μπαχαρικών και τη σκόνη γάλακτος. Ψήνουμε για 30' στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα. Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει και να πήξει πριν την βγάλουμε απ' το πυρεξάκι γιατί θα τρέξουν υγρά. Βγαίνει 1 μερίδα.

Ισοδύναμα:
1 μερίδα φρούτο
2 μερίδες Κάτι Επιπλέον (η ζελατίνη)
1 μερίδα γάλα


[*] Δεν νομίζω πως υπάρχει τέτοιο προϊόν στην ελληνική αγορά. Πάντως αφού η συνταγή θέλει αναψυκτικό με ανθρακικό ίσως μια σόδα ή μια πορτοκαλάδα λάιτ να δώσει την ενίσχυση που θέλει η συνταγή.
 [**] Το μείγμα μπαχαρικών για μηλόπιτα, έχει από 1 κγ σκόνη:
- κανέλλα
- μοσχοκάρυδο
- γαρύφαλλο
- πιπερόριζα
Τα ανακατεύουμε καλά και το φυλάμε σε γυάλινο βαζάκι!

Μπανανόπιτα

Υλικά
30 γρ. δημητριακά με σταφίδες
30 γρ. νιφάδες βρώμης
1 μπανάνα μέτρια
1/2 κγ άρωμα βανίλιας
6 κγ γλυκαντικό
1 φέτα ψωμί άσπρο (τοστ)
1/3 φλ. γάλα άπαχο σε σκόνη

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μπανάνα. Στο μπλέντερ χτυπάμε το ψωμί να γίνει ψίχουλα. Σ' ένα μπωλ ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί. Πλάθουμε 2 πιτάκια που να ζυγίζουν το ίδιο. Τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 15' στους 170 βαθμούς. Βγαίνουν 2 μερίδες πρωινού γεύματος.

Ισοδύναμα μερίδας:
1 μερίδα δημητριακά
1 μερίδα φρούτο
1/2 μερίδα ψωμί
1/2 μερίδα γάλα

Φρουτένια απολαυστική πίτα

Υλικά
1/2 μέτριο μήλο, καθαρισμένο από φλούδες και σπόρια και τριμμένο
1/3 φλ. τυρί ρικόττα άπαχη
2 κγ γλυκαντικό
1/4 κγ κανέλλα
1 φέτα ψωμί του τοστ καλοψημένη

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε τα 4 πρώτα υλικά. Στρώνουμε το μείγμα πάνω στο ψωμί και ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα. Είναι 1 μερίδα πρωινού γεύματος.

Ισοδύναμα:
1/2 μερίδα φρούτο
1/3 φλ. μαλακό τυρί
1 μερίδα ψωμί

Σταφιδόπιτα για τον καφέ

Υλικά
2/3 φλ. άπαχο γάλα σκόνη
2 φέτες ψωμί άσπρο (του τοστ) σε ψίχουλα
6 κγ γλυκαντικό
1 1/2 κγ κανέλλα
1/2 φλ. νερό
1 1/2 κγ άρωμα βανίλιας
1 κγ άρωμα βουτύρου
2 μήλα μέτρια, τριμμένα
120 γρ. δημητριακά με σταφίδες

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπωλ, ανακατεύουμε την σκόνη γάλακτος, τα ψίχουλα, το γλυκαντικό και την κανέλλα. Σ' ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε το νερό, τη βανίλια και το άρωμα βουτύρου. Ρίχνουμε το ένα μείγμα στο άλλο κι ανακατεύουμε προσθέτοντας και τα μήλα. Αναμειγνύουμε και τα δημητριακά. Μοιράζουμε το μείγμα στα ίσα και πλάθουμε 4 πιτάκια, που τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε για 25' στους 170 βαθμούς. Βγαίνουν 4 μερίδες.

Ισοδύναμα μερίδας:
30 γρ. δημητριακά
1/2 μερίδα ψωμί
1/2 μερίδα φρούτο
1/2 μερίδα γάλα

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πίτα ανανά

Υλικά
1/3 φλ. κότατζ τσηζ
1 φέτα (30 γρ.) ψωμί ολικής άλεσης, σε ψίχουλα
1 κγ μαργαρίνη διαίτης ή υποκατάστατο
1/4 κγ άρωμα βανίλιας
1/2 φλ. ανανά κονσέρβας σε κομμάτια, χωρίς προσθήκη ζάχαρης
6 κγ γλυκαντικό

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη μαργαρίνη σε μπεν μαρί και ρίχνουμε τα ψίχουλα του ψωμιού, 2 κγ γλυκαντικού κι ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα πυρεξάκι και πατάμε καλά να γίνει μια ομοιόμορφη βάση. Προσθέτουμε από πάνω τον ανανά. Λιώνουμε το τυρί με το υπόλοιπο γλυκαντικό και το άρωμα βανίλας, μέχρι να γίνει κρέμα. Περιχύνουμε τον ανανά και ψήνουμε για 15' σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς. Η πίτα σερβίρεται ζεστή ή κρύα. Βγαίνει 1 μερίδα πρωινού γεύματος.

Ισοδύναμα
1/3 φλ. μαλακό τυρί
1 μερίδα ψωμί
1/2 μερίδα λίπος
1 μερίδα φρούτο

Εντσιλάδας τυριού

Υλικά
Για τη σάλτσα:
240 γρ. χυμό τομάτας
2 κγ σκόρδο σε σκόνη
1 κγ αλεύρι
1 ΚΣ κρεμμύδι σε αφυδατωμένες νιφάδες

Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, ανακατεύουμε για να φύγουν οι σβώλοι και βράζουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα.

Εντσιλάδας
2 τορτίγιες (με διάμετρο 15 εκ.)
60 γρ. τσένταρ ή γραβιέρα
30 γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο (προαιρετικό)

Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες στην τοστιέρα ή σε τηγάνι, τόσο όσο να μαλακώσουν. Τις βυθίζουμε έπειτα στη σάλτσα κι απ' τις δύο πλευρά. Απλώνουμε από 30 γρ. τυρί στην κάθε μία τορτίγια και πασπαλίζουμε αν επιθυμούμε με το κρεμμύδι. Τις κάνουμε ρολά και τις βάζουμε σε πυρεξάκι. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα. Ψήνουμε σε προθερασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30' ή μέχρι να λιώσει το τυρί και η σάλτσα αρχίζει να βράζει. Βγαίνει 1 μερίδα μεσημεριανού γεύματος.

Ισοδύναμα:
Επιλογή της μιας φοράς την εβδομάδα
60 γρ. σκληρό τυρί
30 γρ. λαχανικά (προαιρετικά)
1 μερίδα Κάτι Επιπλέον
1 μερίδα μπόνους