Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Σύνδρομο Dumping

Είναι αρκετές οι φορές που έχω αναφερθεί στο σύνδρομο Dumping, μιας και το έχω πάθει αρκετές φορές. Αποφάσισα να δώσω τις πληροφορίες που βρήκα σε ένα παλιό βιβλίο Διαιτητικής απ' τα χρόνια της σχολής που πήγαινα.


ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΕ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΠΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

Κεφ.:  6. Γαστρεντερική χειρουργική
[...]

β. Σύνδρομο Dumping
Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και από τον χειρουργό ο οποίος θα την εφαρμόσει.
Μετά την επέμβαση δεν χορηγείται τίποτα από το στόμα. Η διάρκεια, που ένας ασθενής παραμένει σε πεινοδιψοθεραπεία με το ρινογαστρικό καθετήρα, διαφέρει από άτομο σε άτομο.
Για την πρώτη μετεγχειρητική σύτιση, δίνουν εντολή οι χειρουργοί.  Ως αρχική δίαιτα χρησιμοποιείται συχνά η υδρική σε μικρές ποσότητες. Αργότερα η δίαιτα γίνεται πολτώδης και τελικά πλήρης γενική δίαιτα.
Η δίαιτα αποβλέπει γενικά στην πλήρη διατροφική κάλυψη του ασθενή και στην αποφυγή ή στον περιορισμό μετεγχειρητικών προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο Dumping, την διάρροια ή εμέτους χολής και την υπογλυκαιμία.
Το σύνδρομο Dumping οφείλεται στην ταχεία κένωση του περιεχομένου του στομάχου στη νήστιδα. Αυτό αρχίζει 10-15 λεπτά μετά την λήψη της τροφής και χαρακτηρίζεται από αίσθημα πλήρωσης και κοιλιακής διάτασης, η οποία συνοδεύεται από ταχυκαρδία, ωχρότητα, αδυναμία, ιδρώτες και σε ορισμένες περιπτώσεις από λιποθυμία.
Ο άρρωστος από το σύνδρομο Dumping πρέπει:
  1. Να περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων.
  2. Να παίρνει τους υδατάνθρακες στη μορφή αμύλου.
  3. Να κατανέμει την τροφή του σε έξι γεύματα και σε κανονικά χρονικά διαστήματα.
  4. Να πίνει υγρά ύστερα από 45-60 λεπτά της ώρας μετά το γεύμα και όχι πιο πολύ από ένα ποτήρι (μάλλον λιγότερο).
  5. Να διαλέγει μόνος του τις τροφές που έχει παρατηρήσει ότι δεν τον ενοχλούν.
  6. Να τρώει με ηρεμία  σε ευχάριστο περιβάλλον.
  7. Να μασάει καλά τις τροφές και να αναπαύεται μετά από κάθε γεύμα.

Από το βιβλίο:  
ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΗ ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ, ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΙΑΙΤΕΣ της διαιτολόγου Ευτυχίας Οικονόμου, Εκδόσεις ΠΕΛΕΚΑΝΟΣ, Αθήνα 1992



Μια πιο αναλυτική περιγραφή του συνδρόμου είναι η παρακάτω:






Το σύνδρομο dumping, ICD-10 K91.1, είναι επιπλοκή εγχειρήσεων (μετεγχειρητική) για πεπτικό έλκος ή επέμβαση χειρουργική βαριατρικής για απώλεια βάρους. Παρατηρείται στο 30-50% των περιπτώσεων υφολικής γαστρεκτομής.Παρουσιάζεται 1-3 εβδομάδες μετά την εγχείρηση και συνήθως υποχωρεί μετά από μισό μέχρι ενάμισι χρόνο.
Το γαστρικό ντάμπινγκ σύνδρομο, ή ταχεία γαστρική κένωση είναι μια κατάσταση όπου τα τρόφιμα φεύγουν από το στομάχι πολύ γρήγορα και εισάγονται στο λεπτό έντερο σε μεγάλο βαθμό αχώνευτα. Αυτό συμβαίνει όταν το λεπτό έντερο διαστέλλεται υπερβολικά γρήγορα λόγω της παρουσίας υπερωσμωτικής (αυξημένη ωσμωτικότητα) τροφής από το στομάχι.
"Το πρώιμο" ντάμπινγκ αρχίζει ταυτόχρονα με ή αμέσως μετά τη λήψη ενός γεύματος.
"Το όψιμο" ντάμπινγκ συμβαίνει μία έως τρεις ώρες μετά το φαγητό.
Πολλοί άνθρωποι έχουν και τους δύο τύπους. Το σύνδρομο πιο συχνά συνδέεται με γαστρική παράκαμψη (Roux-en-Y) χειρουργική επέμβαση.
Ταχεία φόρτωση του λεπτού εντέρου με υπερτονικό περιεχόμενο του στομάχου μπορεί να οδηγήσει σε ταχεία είσοδο του νερού μέσα στον εντερικό αυλό με αποτέλεσμα ωσμωτική διάρροια, διάταση του λεπτού εντέρου που οδηγεί σε συσπαστικό κοιλιακό πόνο και υπογκαιμία.
Επιπλέον, τα άτομα με το σύνδρομο αυτό συχνά υποφέρουν από χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ή υπογλυκαιμία, επειδή η ταχεία «απόρριψη» των τροφίμων ενεργοποιεί το πάγκρεας να απελευθερώσει υπερβολικές ποσότητες ινσουλίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό το είδος της υπογλυκαιμίας αναφέρεται ωςδιατροφική υπογλυκαιμία.

Συμπτώματα συνδρόμου dumping
Εκδηλώνεται με συνδυασμό δυσπεπτικών ενοχλημάτων και αγγειοκινητικών διαταραχών με δύο τρόπους  
α) Πρωίμως μετά το φαγητό (10-30').
β) Οψίμως μετά το φαγητό (1-2 ώρες) χωρίς δυσπεπτικά ενοχλήματα.
Στον (α) τύπο τα συμπτώματα είναι έντονη ωχρότητα, αίσθημα αδυναμίας και αφανισμού, λιποθυμική τάση με ταχυκαρδία και αίσθημα προκάρδιων παλμών, κεφαλαλγία, αίσθημα διατάσεως της κοιλιάς, βορβορυγμούς, ναυτία, ερυγές, απότομη διαρροϊκή κένωση ή σπανιότερα έμετο. Αποδίδεται και στην απότομη είσοδο των τροφών στη νήστιδα, η οποία διατείνεται, ενώ παράλληλα μετακινείται υγρό από το πλάσμα προς το έντερο (λόγω ωσμώσεως για την αποκατάσταση ισοτονίας) και μειώνεται ο όγκος του κυκλοφορούντος αίματος που οδηγεί στα συμπτώματα αυτά.
Στον (β) τύπο τα συμπτώματα είναι αίσθημα αδυναμίας, λιποθυμική τάση, εφίδρωση, ταχυκαρδία, τρόμος, ίλιγγος (δηλαδή μόνο αγγειοκινητικές εκδηλώσεις). Οφείλεται σε αντιδραστική υπογλυκαιμία από υπερέκκριση ινσουλίνης λόγω της μαζικής απορροφήσεως γλυκόζης (υπεργλυκαιμία) από τη νήστιδα (υπογλυκαιμικό σύνδρομο μετά γεύμα ή όψιμο dumping).

Διάγνωση συνδρόμου dumping
Οι γιατροί κάνουν διάγνωση του συνδρόμου ντάμπινγκ κυρίως βάσει των συμπτωμάτων σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε γαστρική χειρουργική επέμβαση.Εξετάσεις μπορεί να χρειαστούν για να αποκλειστούν άλλες καταστάσεις που έχουν παρόμοια συμπτώματα.
Έτσι γίνεται ακτινοσκόπηση με βάριο και σπινθηρογράφημα με ραδιονουκλίδια.
Στην πρώτη διαδικασία, βάριο καταπίνεται και λαμβάνονται εικόνες ακτινών Χ. Το πρώιμο ντάμπινγκ μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από την πρόωρη κένωση του μέσου αντίθεσης από το στομάχι.
Η δεύτερη μέθοδος, με σπινθηρογράφημα γίνεται μία παρόμοια διαδικασία στην οποία ένα μέσο το οποίο περιέχει  99mTc (ή άλλο ραδιονουκλίδιο) κολλοειδές ή χηλική ένωση καταπίνεται. Οι διασπάσεις των 99mTc ισοτόπων στο στομάχι, και τα φωτόνια γάμμα που εκπέμπονται ανιχνεύονται από μία γ-κάμερα. Η ραδιενέργεια της περιοχής στο στομάχι απεικονίζονται στο χρόνο σε ένα γράφημα. Ασθενείς με σύνδρομο ντάμπινγκ γενικά επιδεικνύουν απότομες πτώσεις που αντιστοιχούν σε ασυνήθιστα ταχεία κένωση του γαστρικού περιεχομένου στο δωδεκαδάκτυλο.

Θεραπεία συνδρόμου dumping
Συνιστάται περιορισμός του όγκου των γευμάτων, αποφυγή γλυκών, ανάπαυση και μερικές φορές χορηγούνται β-αναστολείς (π.χ. προπρανολόλη), τολβουταμίδη κ.ά.
Σε σοβαρές μορφές εκτελείται διορθωτική εγχείρηση.

Πρόληψη συνδρόμου dumping
  • Το σύνδρομο σε μεγάλο βαθμό μπορεί να αποφευχθεί με την αποφυγή ορισμένων τροφίμων.
  • Η ισορροπημένη διατροφή είναι σημαντική.
  • Η θεραπεία περιλαμβάνει αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και φαρμακευτική αγωγή. Οι άνθρωποι που έχουν γαστρικό ντάμπινγκ σύνδρομο πρέπει να τρώνε πολλά μικρά γεύματα την ημέρα, που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες, αποφεύγοντας τα απλά σάκχαρα, και θα πρέπει να πίνουν υγρά μεταξύ των γευμάτων και όχι μαζί με αυτά. Η καθυστέρηση πέψης ινών μειώνει την έκκριση ινσουλίνης.
  • Άτομα με σοβαρές περιπτώσεις λαμβάνουν οκτρεοτίδη και χολεστυραμίνη ή αναστολείς αντλίας πρωτονίων για να επιβραδύνουν την πέψη τους.
  • Οι γιατροί μπορεί να συστήσουν χειρουργική επέμβαση, επίσης. Η χειρουργική επέμβαση  περιλαμβάνει τη μετατροπή  σε Billroth II της Roux-en Y γαστρεντεροαναστόμωσης.


Πηγή: emedi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons