Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Τατιανιά!

Σήμερα το μεσημέρι πήρε το μάτι μου ένα διαφημιστικό τρέϊλερ για τα θέματα της Τατιάνας στην εκπομπή της. Ένα από αυτά αφορούσε σε μια 20χρονη κοπέλα που έχασε από «μόνη της» 58 κιλά (και συνεχίζει) χωρίς να πάει σε διαιτολόγο, χωρίς να  κάνει χειρουργείο παχυσαρκίας... γιατί δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.
Είπα λοιπόν να καθίσω και να το δω. 
Το ρεπορτάζ  που ακολούθησε αρχικά πριν την παρουσίαση της 20χρονης Ρίας, ήταν μια σκέτη μούφα. Σου εκθίαζε την προσπάθεια της κοπέλας που δεν είχε την οικονομική δυνατότητα και μπλα-μπλα-μπλα-μπλα... Μπαίνει μέσα στο πλατό η Ρία και κάθεται στον καναπέ να μιλήσει για την εμπειρία της. Η κοπέλα κατ’ αρχήν είναι εργαζόμενη. Τελείωσε το σχολείο της και αμέσως έπιασε δουλειά σε συνεργείο καθαρισμού. Όπως η ίδια είπε τα χρήματα που βγάζει της αρκούν για τα έξοδα της (τα κυρίως απαραίτητα) χωρίς να επιβαρύνει τους γονείς της. Μπράβο της!
Μίλησε για το πρόβλημα της με τα πολλά κιλά (ζύγιζε περίπου 150 και είναι 92), το πως βίωνε τον ρατσισμό συνεχώς απ’ τους συμμαθητές της και που αναγκάστηκε σε κάποια περίπτωση να αλλάξει το σχολείο προκειμένου να είναι με τις φίλες της που ένιωθε περισσότερο ασφαλής. Αποφάσισε να κάνει δίαιτα γιατί όποτε έβγαινε με τις φίλες της βόλτα κουραζόταν πολύ εύκολα, την πονούσαν τα γόνατά της, μέχρι που οι φίλες της την έβαλαν κάτω και της τόνισαν πως αν συνεχίσει κατ’ αυτό τον τρόπο θα προέκυπταν προβλήματα υγείας λόγω των κιλών της. Κι άρχισε... διστακτικά στην αρχή με αποτυχίες την πρώτη εβδομάδα, αλλά σιγά σιγά βρήκε τον ρυθμό της κι επικεντρώθηκε στην προσπάθεια της.
Την ρώτησε η Τατιάνα τι δίαιτα έκανε. Εκεί η Ρία αποκάλυψε πως είχε πάει σε διατροφολόγο και της έδωσε ένα  διατροφικό πρόγραμμα βάση του οποίου δεν στερήθηκε απολύτως τίποτε. Έτρωγε και τρώει ακόμη ότι επιθυμεί βάση του διαιτολογίου της. 58 κιλά χάθηκαν σε διάστημα περίπου 3 χρόνων και η μόνη της γυμναστική ήταν το περπάτημα γιατί δεν μπορεί με τα χρήματα που κερδίζει απ’την δουλειά της να αγοράσει ένα πλήρες πρόγραμμα σε κάποιο γυμναστήριο. Ελπίζει να το κάνει κάποια στιγμή όταν μπορέσει.

Δεν έχω πρόβλημα με το κορίτσι. Καλά έκανε και πήγε στην εκπομπή, κέρδισε και τα δώρα της, έκανε και την κούρα ομορφιάς... που της χάρισε η εκπομπή. Το πρόβημα είναι σε δύο σημεία: 
το ψέμα πως η κοπέλα έχασε τόσα κιλά από «μόνη της» ενώ τελικά είχε πάει σε διατροφολόγο και το 2ο πως το χειρουργείο παχυσαρκίας είναι κάτι πολυτελές κι έχει μεγάλο κόστος. Όχι Τατιάνα, δεν έχει κόστος, αν πας σε δημόσιο νοσοκομείο, κόστος έχει όταν πας ιδιωτικά.
Από την άλλη βάση των περιγραφών της κοπέλας δεν ήταν από τις περιπτώσεις που θα έκανε χειρουργείο παχυσαρκίας, από την στιγμή που η υγεία της δεν είχε προβλήματα, πέρα από την κούραση όταν περπατούσε, λόγω βάρους. Το χειρουργείο παχυσαρκίας δεν είναι για όλους και δεν χρειάζεται να παρουσιάζεται σαν την ιδανική λύση, σε ένα κορίτσι που είναι μόλις 20 χρονών και υγιέστατο. Γιατί η ίδια η Ρία δεν αναφέρθηκε σε προβλήματα υγείας που τυχόν είχε, αλλά μόνο στον ρατσισμό που βίωνε στο σχολείο και φυσικά θα την ακολουθούσε και μετά το σχολείο αν συνέχιζε να είναι 150 κιλά ίσως και παραπάνω. 

Άρα λοιπόν ας μην συγκρίνουμε τα ανόμοια και κυρίως τα ρεπορτάζ ας είναι ειλικρινή.