Σάββατο 30 Μαΐου 2015

Καστανή ζάχαρη και γλουτένη

Όπως έχω ξαναγράψει, το ενδιαφέρον μου στα προϊόντα που είναι για καλό της διατροφής και υγείας, έχει αναθερμανθεί. Έτσι λοιπόν όποτε πάω σούπερ μάρκετ τους ρίχνω τις ματιές μου, διαβάζω τις ετικέτες με τις πληροφορίες τους κι επιλέγω -αν έχω σκοπό να αγοράσω- αυτό που θεωρώ καλό για μένα.
Σήμερα είχα την ευκαιρία να σταθώ στα ράφια που βρίσκονται τα γλυκαντικά και τα ζυμαρικά. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιώ την στέβια και για το γάλα μου και για τον καφέ μου. Για κάποιο λόγο δεν με τρελαίνει. Η γλύκα στο ζεστό εξανεμίζεται και στο κρύο αλλοιώνει την γεύση του κυρίως προϊόντος (όπως του καφέ). Κι αναζητώ λοιπόν εκείνο το γλυκαντικό που θα ικανοποιήσει τον ουρανίσκο. Γενικά δεν με νοιάζει η ζάχαρη, αλλά τον καφέ μου τον θέλω μέτριο τόσο όσο να σπάει την πίκρα του και το γάλα το εβαπορέ δεν θέλω να το πιω σκέτο μιας και μέσα βάζω και 2 φρυγανιές! 
Ξανθή ζάχαρη
Καστανή ζάχαρη
Στο ράφι λοιπόν με τα γλυκαντικά υπάρχει και η λεγόμενη καστανή ζάχαρη. Εισαγόμενες και ημεδαπές! Οι εισαγόμενες διαχωρίζουν την κάθε μορφή ζάχαρης: ξανθή και καστανή. Οι ημεδαπές αρκούνται σε μία μορφή την ξανθή που την έχουν βαφτίσει... καστανή. Μην φαντάζεσαι, οι ημεδαπές είναι μόλις μία, από γνωστή εταιρία που χρόοοοονια τώρα βγάζει προϊόντα για διαβητικούς! Κι εδώ είναι το δούλεμα! Η αγγλική ζάχαρη κάνει τον διαχωρισμό όπως πρέπει και το βλέπεις μάλιστα το προϊόν που είναι σε διαφανές σακουλάκι: βλέπεις την μία ξανθιά και την άλλη καστανή. Η δε ελληνική είναι μέσα σε κουτί. Εντάξει υπάρχει η φωτογραφία της ξανθιάς και σε πείθει! Η αγγλική είναι φθηνότερη από την ελληνική ξανθή ζάχαρη, αλλά η καστανή ανεβαίνει κατιτίς παραπάνω. Και φυσικά εννοείτε πως τα γραμμάρια είναι τα ίδια: του μισού κιλού! Για διευκρίνηση: το χρώμα της η κάθε ζάχαρη αυτού του είδους το παίρνει απ'το ποσοστό σε περιεκτικότητα μελάσας που έχει. Όσο περισσότερο τόσο και πιο σκούρα και υποτίθεται ότι περιέχει περισσότερα ιχνοστοιχεία σε σχέση με την ξανθή. Το θέμα είναι να πουλάνε το προϊόν όπως ακριβώς δείχνει. Φυσικά δεν αγόρασα. Έχω αγοράσει φρουκτόζη για όποτε τελειώσει η στέβια. Με την φρουκτόζη τα πήγαινα καλά στο παρελθόν και θέλω να ελπίζω και τώρα, όταν θα ανοίξω το σακουλάκι κάποια στιγμή! Πάντως έχω δοκιμάσει την ελληνική καστανόξανθη ζάχαρη και δεν έπαθα κάτι. Αν όμως αποφασίσω να την αγοράσω θα προτιμήσω την εισαγόμενη κι αυτό για καλό δικό μου τόσο στην τσέπη αλλά και τόσο στην ειλικρίνεια του ίδιου του προϊόντος.

Αφήνω το ράφι με τα γλυκαντικά και πάω στα ζυμαρικά. Είχα φτιάξει πάλι μακαρόνια με κιμά κι ενώ τα λαχταρούσα η έρμη έφαγα 2 πιρουνιές κι αυτό ήταν. Απλά έφαγα τον κιμά σκέτο μετά. Αποφάσισα να κοιτάξω σήμερα τι υπάρχει από ζυμαρικό χωρίς γλουτένη. Υπάρχει.Τα περισσότερα από αυτού του είδους τα ζυμαρικά είναι φτιαγμένα με καλαμποκάλευρο και είναι εισαγόμενα και οικονομικά. Το αντίστοιχο ελληνικό προϊόν (που είμαστε μακαρονάδες τι να κάνουμε που λέει το σλόγκαν του) είναι φτιαγμένο με καλαμποκάλευρο και ρυζάλευρο, αλλά το κόστος στα ύψη! 3 φορές πάνω από ένα σχετικά οικονομικό επώνυμο ζυμαρικό. Εδώ είναι που χτυπάνε την ανάγκη σου μακαρονά! Αγόρασα τελικά ένα πακέτο και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι γευστικά με τα κοινά μακαρόνια!
Προχωράω και πάω στο ράφι με τα ψωμιά του τοστ κι αναζητώ επίσης ψωμί χωρίς γλουτένη. Εδώ μιλάμε για την απίστευτη καρατόμηση της τσέπης; 4.5 ευρώ οι 6 φέτες του υποτιθέμενου χωριάτικου ψωμιού (όχι του τοστ) χωρίς γλουτένη. Βρε ουστ κοπρίτες! Λέω έτσι εγώ, αλλά υπάρχει κόσμος που το αγοράζει. 2 θέσεις με το συγκεκριμένο προϊόν είχε στο ράφι και υπήρχαν 2 κουτιά σχεδόν άδεια με ένα πακέτο μόνο φέτες ψωμιού μέσα.
Χθες αγόρασα από φούρνο κουλούρια λεπτά στρογγυλά με μπόλικο σουσάμι και τα καταφχαριστήθηκα. Δεν με ενόχλησε το σουσάμι και ήταν σούπερ γεύμα μαζί με λίγο τυράκι. Σιγά μην πετάξω τόσα ευρώ που θέλουν για 6 φέτες ψωμί. Στην τελική με το ψωμί του τοστ το απλό δεν έχω πρόβλημα. Αν θελήσω τοστάκι ή σάντουιτς με χορταίνει και δεν ενοχλεί το στομάχι. Ας τα διάλα εκμεταλλευτές κι απ'την μύγα ξύγκι να βγάλετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!

Show Emoticons