Κυριακή, 8 Μαρτίου 2015

Ανοιξιάτικη δίαιτα, Σαρακοστιανές νοστιμιές που αδυνατίζουν!

Τα "ναι" και τα "όχι" της Σαρακοστής

Η "σωστή" νηστεία είναι πάντα ευεργετική. Περιέργως, αυτοί που νηστεύουν τη Σαρακοστή, μολονότι τηρούν ευλαβικά τους κανόνες της, συνήθως παχαίνουν. Κι αυτό γιατί διατρέφονται λανθασμένα. Συνήθως καταναλώνουν πολλά αρτοπαρασκευάσματα, γλυκά, ζυμαρικά ή ακολουθούν μια μονόπλευρη διατροφή. Σε αυτό το τεύχος, σας προσφέρουμε δώδεκα "διαφορετικές" συνταγές για να σπάσετε τη ρουτίνα της παραδοσιακής κουζίνας.
Επίσης, θα σας δείξουμε πως να νηστέψετε σωστά, να αποτοξινωθείτε και, συγχρόνως, να χάσετε περιττά κιλά. Γιατί "η δική μας" Μεγάλη Σαρακοστή είναι ασφαλής και θρεπτική. Μπορεί να τηρηθεί χωρίς στερήσεις, να γίνει μια γευστική απόλαυση και να έχει θετικό αποτέλεσμα.


Απαγορευμένες τροφές
Όλα τα είδη κρεάτων -όλα τα είδη πουλερικών - όλα τα είδη ψαριών - τα αυγά - όλα τα είδη βουτύρου - όλα τα είδη γάλακτος - όλα τα είδη τυριών - όλα τα είδη γιαουρτιών - όλα τα σοκολατούχα (και με κακάο) ροφήματα που περιέχουν βούτυρο - όλα τα είδη σοκολάτας, γλυκισμάτων και παρασκευασμάτων που περιέχουν κάτι από τα παραπάνω, π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κλπ.
Προσοχή λοιπόν!  Όταν αγοράζετε ένα προϊόν, όπως παξιμάδια, π.χ. να διαβάζετε προσεκτικά τα συστατικά από τα οποία είναι φτιαγμένα. Αν περιέχει έστω και ένα υλικό από τα απαγορευμένα, τότε διαλέξτε κάποιο άλλο.

Επιτρεπόμενες τροφές
Όλα τα θαλασσινά (χταπόδι, σουπιές κλπ) - τα οστρακοειδή (γαρίδες, καραβίδες,  αστακοί, μύδια, στρείδια κλπ) - ο ταραμάς - τα σαλιγκάρια - τα λαχανικά - τα δημητριακά - όλα τα αρτοσκευάσματα που δεν περιέχουν βούτυρο, αυγό ή άλλη απαγορευμένη ουσία - όλα τα ζυμαρικά που είναι παρασκευασμένα χωρίς αυγό και βούτυρο - όλα τα είδη ρυζιών - όλα τα είδη τσαγιού - όλα τα είδη καφέ - τα φρούτα και οι ξηροί καρποί - τα τουρσιά - όλες οι φυτικές μαργαρίνες και τα λάδια (σπορέλαιο, σουσαμέλαιο, ηλιέλαιο κλπ) - το ελαιόλαδο - όλα τα είδη της ελιάς - τα όσπρια - το ταχίνι - το σαλέπι - το μέλι - η μελάσα - το πετιμέζι - τα βότανα - τα μυρωδικά - τα καρυκεύματα - όλα τα οινοπνευματώδη.


Βασικές οδηγίες
Οι επιτρεπόμενες τροφές, λοιπόν, είναι πολύ περισσότερες από τις απαγορευμένες. Με την κατάρτιση ενός "έξυπνου" και πλούσιου σε ποικιλία νηστίσιμου διαιτολογίου μπορείτε να περάσετε ευχάριστα τις σαράντα μέρες και να επωφεληθείτε συγχρόνως. Αυτά που πρέπει να τηρείτε οπωσδήποτε είναι:
  1. Να απέχετε παντελώς απ' ότι περιέχει ζάχαρη (π.χ. αλκοολούχα ποτά και λικέρ, κοκτέιλ, τσίχλες, γλυκά του κουταλιού κλπ). Για τον καφέ ή το τσάι να χρησιμοποιείτε υποκατάστατο ζάχαρης.
  2. Να τρώτε αργά, μασώντας πολύ καλά.
  3. Να πίνετε 8-10 ποτήρια νερό, μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια της μέρας (τα περισσότερα μέχρι το μεσημέρι).
  4. Να τηρείτε αυστηρά τις ποσότητες που αναφέρονται στον πίνακα ατομικών μερίδων.

"Τι" και "πόσο" μπορείτε να τρώτε

Πίνακας ατομικών μερίδων
Θαλασσινά και οστρακοειδή: 80-100 γρ. περίπου μαγειρεμένα.
Φρέσκα φρούτα: Ένα μικρό πορτοκάλι  ή μανταρίνι  ή μήλο ή αχλάδι ή γκρέιπφρουτ  ή ακτινίδιο  ή μισή μπανάνα ή μισό μικρό αβοκάντο ή μισό φλιτζάνι φρέσκια φρουτοσαλάτα ή ανανά.
(Προτιμάτε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα τα φρούτα που έχουν  διότι περιέχουν βιταμίνη C).
Ξηροί καρποί: Ένα κουτάλι της σούπας καρύδα τριμμένη ή καρυδόψιχα ή αμυγδαλόψιχα ή φουντούκι ή σταφίδα ή φιστίκια ή σπόροι (οι ξηροί καρποί πάντα ακαβούρντιστοι και ανάλατοι) ή στραγάλια ή δύο δαμάσκηνα ή σύκα ή χουρμάδες ή βερίκοκα ή κομμάτια παπάγια ή μία φέτα ανανά.
Λαχανικά: Σε περιορισμένη ποσότητα (περίπου ένα φλιτζάνι) τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, καρότα, παντζάρια, αγκινάρες, μανιτάρια, σπαράγγια, σπανάκι, φύτρα φασολιού, αρακάς, κρεμμύδια, ραπανάκια. Σε απεριόριστες ποσότητες αγγούρια, βρούβες, αντίδια, μαρούλια, λάχανο, σέλινο, κολοκύθια, χόρτα του βουνού, βλίτα, κάρδαμο, φασολάκια πράσινα, κουνουπίδι, μπρόκολο, ρόκα, μπάμιες, κόκκινο λάχανο κλπ.
Δημητριακά: Μια φέτα ψωμί ή φρυγανιά ή ένα μικρό παξιμάδι ή ένα κριτσίνι ή μισό κουλούρι Θεσσαλονίκης ή παξιμάδι κρητικό ή κριθαροκούλουρο ή 80 γρ. περίπου ρύζι ή σφολιάτα ή πίτα ή φύλλο καταϊφιού ή αραβική πίτα ή πλιγούρι.
Χυμοί: Περίπου 2/3 ενός ποτηριού φρέσκο χυμό χωρίς ζάχαρη.
Ποτά: Δύο ποτήρια την εβδομάδα (κατά προτίμηση λευκό κρασί ή ουίσκι ή τζιν).
Αφεψήματα: Δύο με τρία την ημέρα εκτός μέντας και δυόσμου. Προσπαθείτε να μην πίνετε καφέ και ινδικό τσάι μετά τις 5 το απόγευμα.
Ζυμαρικά και όσπρια: 1 φλιτζάνι του τσαγιού μαγειρεμένα.
Ακόμη: Ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού μέλι ημερησίως ή μελάσα ή ταχίνι ή πετιμέζι ή σαλέπι - δύο κουταλιές κέτσαπ ανά μερίδα ή τρία τοματάκια αποφλοιωμένα - ένα κουταλάκι του γλυκού σουσάμι - δύο κομμάτια τουρσί - 4 ελιές - με μέτρο η χρήση του ξιδιού και λεμονιού.

Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό!
Φανταστείτε το στομάχι σας σαν μια μηχανή που χρειάζεται ημερησίως το καλύτερο "λάδωμα". Φερθείτε, λοιπόν, έξυπνα ξεκινώντας με ένα κατάλληλο πρόγευμα. Διαλέξτε ένα από τα πρωινά που σας προτείνουμε και καλή σας μέρα.

1η επιλογή: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεων (ή ένα μικρό παξιμάδι ή φρυγανιά), 4 μεγάλες ελιές κι έναν καφέ (ή αφέψημα). Αν βάζετε ζάχαρη, χρησιμοποιείστε υποκατάστατο ή μία κουταλιά μέλι (στο αφέψημα). αν δεν μπορείτε χωρίς γάλα, αγοράστε φυτικό γάλα σε σκόνη, που υπάρχει στο εμπόριο.
2η επιλογή: Τρία μικρά κουλουράκια καρότου νηστίσιμα (έχουν σχεδόν όλοι οι φούρνοι) κι ένα χυμό από δύο πορτοκάλια. Αφέψημα ή καφέ όπως στην 1η επιλογή.
3η επιλογή: Μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως ή φρυγανιά (όπως στην 1η επιλογή) με ένα κουταλάκι του γλυκού κοφτό μαργαρίνη και 2 μεγάλες ελιές (μπορείτε να τις κόψετε και να τις απλώσετε στο ψωμί). Μισό ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ. Καφέ ή αφέψημα (όπως στην 1η επιλογή)
4η επιλογή: Μία φρυγανιά σικάλεως με ένα κομμάτι χαλβά (30 γρ. περίπου). Καφέ ή αφέψημα όπως στην 1η επιλογή. Αυτό το πρωινό καλό είναι να συνδυάζεται με μέρα που το μεσημεριανό είναι λαδερό.

Ενδιάμεσα μικρά γεύματα
1η επιλογή: Μία μερίδα φρέσκο φρούτο (καλό μάσημα) και καφέ ή αφέψημα.
2η επιλογή: Ένα άγλυκο χυμό φρέσκου φρούτου ή λαχανικού και καφέ ή αφέψημα.
3η επιλογή: Μία μερίδα ξηρούς καρπούς (όσους υποδεικνύει ο πίνακας μερίδων και όχι παραπάνω). Καφέ ή αφέψημα.
4η επιλογή: Δύο μικρά νηστίσιμα κουλουράκια. Καφέ ή αφέψημα.

Για τις ποσότητες μην ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον πίνακα ατομικών μερίδων!


Μια εβδομάδα όλο νοστιμιά

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά το μενού μίας εβδομάδας με νηστίσιμα φαγητά. Το μεσημέρι βάζουμε τις δυσκολοχώνευτες τροφές και το βράδυ τις ελαφριές. Τα μεσημεριανά είναι ειδικά συνδυασμένα με τα αντίστοιχα βραδινά. Μπορείτε όμως, αν θέλετε, να αλλάξετε τη σειρά των ημερών. Φυσικά, υπάρχουν δεκάδες άλλα φαγητά, παραδοσιακά, τοπικά, ξένα και εξωτικά, που μπορεί να επιλεγούν, φτάνει να πληρούν τις προϋποθέσεις που ήδη έχουμε αναφέρει. Ακόμη σας δίνουμε τις δικές μας "διαφορετικές" λύσεις.

Πλούσιο μεσημεριανό
  1. Ρύζι στον ατμό (ή βρασμένο) με 120 γρ. κεμπάπ σόγιας κοκκινιστό (δηλ. με σάλτσα τομάτα, λάδι και κρεμμύδι).
  2. Μπάμιες λαδερές (κανονικά μαγειρεμένες) αλλά σερβιρισμένες όσο πιο στεγνά γίνεται (καλό στράγγισμα).
  3. Φασολάκια λαδερά (στραγγισμένα).
  4. Σουπιές με σπανάκι στην κατσαρόλα ή στον φούρνο.
  5. Φακές ή αγκινάρες με πατάτες.
  6. Μακαρόνια με σάλτσα σόγιας.
  7. Τομάτες γεμιστές με ρύζι.
Ανάλαφρο βραδινό (μενού σε αντιστοιχία με το μεσημεριανό)
  1. Μία μεγάλη σαλάτα με τομάτα, αγγούρι, μαρούλι, ελάχιστη πιπεριά και κρεμμύδι, μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, λίγο λεμόνι ή μηλόξιδο και μυρωδικά (με μέτρο).
  2. Πατάτες στο φούρνο με φρέσκια τομάτα κομμένη σε ροδέλες, λίγο κρεμμύδι, μαΪντανό και μία κουταλιά μαργαρίνη ή λάδι.
  3. Φασολάκια, όπως το μεσημέρι.
  4. Μία πατάτα βραστή ή ψητή στο φούρνο με μία κουταλιά λάδι ή μαργαρίνη, μαϊντανό και καρυκεύματα (με μέτρο).
  5. Βραστά λαχανικά (κουνουπίδι ή μπρόκολο) με λίγο λαδολέμονο ή σπανακόρυζο και δύο φρυγανιές σικάλεως.
  6. Ριζότο (ρύζι με λαχανικά εποχής).
  7. Χόρτα του βουνού με λαδολέμονο ή τρία μπιφτέκια σόγιας.

"Οικονομικοί" τρόποι παρασκευής
Πρόκειται για τη χρήση του λαδιού ή του φυτικού λίπους, που είναι συχνά απαραίτητη στην παρασκευή φαγητών, αλλά και τον τρόπο μαγειρέματος:
1ο παράδειγμα: Για λαδερά στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Σε μία μερίδα φαγητό προσθέστε 1-3 κουταλιές της σούπας λάδι (ανάλογα την ποσότητα που θα φτιάξετε). Όταν πάρει την πρώτη βράση, ρίξτε λίγο καυτό νερό, σκεπάστε και χαμηλώστε τη φωτιά. Παρακολουθείτε το φαγητό συχνά για να μην κολλήσει. Βάλτε νερό, εάν χρειαστεί. Είναι σημαντικό το νερό να είναι καυτό για να μην διακόπτεται ο βρασμός του φαγητού. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται την υπερβολική χρήση λίπους.
2ο παράδειγμα: Για συνταγές στη σχάρα και στο φούρνο χρησιμοποιήστε πινέλο για να ελέγξετε το λίπος. Π.χ. τις μελιτζάνες, αφού τις κόψετε σε λεπτές φέτες και τις ξεπικρίσετε, μπορείτε να τις αλείψετε με ένα πινέλο με ελάχιστο λάδι και να τις ψήσετε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20 λεπτά). Γίνονται πολύ νόστιμες, χωρίς να κολυμπούν στο λάδι. Η ίδια μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε μπιφτέκια, γαρίδες κλπ.

Σαρακοστιανές νοστιμιές και καλή όρεξη!
6 πρωτότυπα γεύματα


Πηγή: Ένθετο τεύχος από τηλεπεριοδικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Πες" ό,τι θες, αλλά φρόντισε να το "πεις" με τρόπο!

Show Emoticons