Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Περί της διατροφής των μονάδων

Δεν είναι Weight Watchers. Δεν έχει καμία σχέση. 
Έχω διαβάσει σχόλια που λένε πως μοιάζει. Όχι δεν μοιάζει στο ελάχιστο με την διατροφή πόντων των WW.
Ποια η διαφορά:  στην διατροφή των μονάδων οποιοδήποτε τρόφιμο (ανεξάρτητα απ'το πόσο ζυγίζει) αποτελεί 1 μονάδα, ενώ με τους πόντους των WW το οποιοδήποτε τρόφιμο (ανάλογα το βάρος του) έχει πόντους.
Στη μια διατροφή λες: 1 κοτόπουλο = 1 μονάδα, πατάτες = 1 μονάδα, λάδι = 1 μονάδα, ενώ στην άλλη λες: 1 κομμάτι κοτόπουλο 90 γρ. = 2 πόντους, πατάτα 100 γρ. = 2 πόντους, λάδι 1 κγ = 1 πόντο. 
Στην μία διατροφή μπορείς να φας όσο θες ενώ στην άλλη θα φας αυτό που πρέπει. 

Όπως και να'χει όμως οποιαδήποτε και να ακολουθήσει κανείς θα πρέπει να συμβιβαστεί με τους κανόνες της και κυρίως να τρώει σε λογικές ποσότητες φαγητό (όσον αφορά τις μονάδες), αν θέλει να χάσει βάρος.

Η διατροφή των μονάδων δεν έχω δει πως είναι γνωστή στο εξωτερικό. Προσπάθησα να αναζητήσω πληροφορίες γι' αυτήν και το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό. Ίσως να κυκλοφορεί με κάποια άλλη επωνυμία κι αυτό να την κάνει λιγότερο γνωστή. Διάβασα κάπου πως και καλά κυκλοφορεί βιβλίο με την ονομασία "Jigsaw Diet Unit". Δεν ισχύει -όσον αφορά την ουσία του βιβλίου- γιατί είναι αυτό της φωτογραφίας!


Το εξώφυλλο με τα παζλ (jigsaw στα αγγλικά) είναι στο αρχικό πρόγραμμα πόντων των weight watchers που κυκλοφόρησε στην Αμερική η ενημερωμένη έκδοση του προγράμματος "1,2,3 Success". Στην πορεία το πρόγραμμα αυτό κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο είτε σκαναρισμένο, είτε σε προσωπικές ιστοσελίδες ή blogs. Κάποιοι πιο επιτήδειοι εμπνευσμένοι απ'το εξώφυλλο με τα παζλ ονόμασαν το πρόγραμμα πόντων Jigsaw Diet Unit (ή Unit Diet Plan) και το έβγαλαν στην κυκλοφορία σαν βιβλίο για να κερδίσουν, μιας και υπάρχει ζήτηση βιβλίων με διατροφές!  Επίσης το ίδιο πρόγραμμα κυκλοφορεί με άλλη επωνυμία σε μορφή ιστοσελίδας ως Wiki Weight Score και γενικά με λίγο παραπάνω ψάξιμο μπορεί να βρει κανείς υπό διάφορες μορφές τίτλους της διατροφής πόντων των weight watchers.

Τώρα από που ακριβώς προέρχεται η διατροφή των μονάδων παραμένει άγνωστο. Κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο σαν μια δίαιτα που μας έδωσε η φίλη μας ή κάποιος γνωστός. Ίσως πάλι να αποτελεί ελληνική έμπνευση από αυτές τις δίαιτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς σε περιοδικά! Ποιος ξέρει; Ίσως να τύχει να την βρω κι εγώ σε κάνα απόκομμα από περιοδικό κάποια στιγμή! Δεν ξέρω! Όλα είναι πιθανά στα τόσα που έχω μαζέψει! Καλή ή κακή η συγκεκριμένη διατροφή, υπάρχει κόσμος που την υποστηρίζει. Κι όπως γενικά την έχω δει, δεν είναι άσχημη αν τηρείς τους κανόνες της όπως πρέπει!

Αυτά προς γενική ενημέρωση, για να μην γίνονται μπερδέματα της μιας διατροφής με την άλλη!

3 σχόλια:

  1. Μελετησα τη διαιτα των μονάδων και την ξεκίνησα.Μοιάζει πολύ με τη δίαιτα που δινει καθε διαιτολογος.Δηλ.Μπορεις οντως να φας οσα φρουτα χωρις ζαχαρη θες,και σαλατες χωρις λαδι ετσι δεν ειναι?Μια μεγαλη μεριδα κοτοπουλο με πατατες σου δινει αμεσως αμεσως 3 μοναδες.Οποτε εχεις αλλες 3 με 4 να μοιρασεις στο πρωινο ,στο βραδυνο,και στα ενδοιάμεσα γευματα.Αρα και παλι καταληγεις ή σε μη παχυντικες τροφες ή σε τροφες που "παχαινουν"σε μικρή ποσότητα.Απ την άλλη η ελευθερια των μονάδων ειναι ενα τρικ που εμενα που ειμαι πολυ λιχουδα με βοηθησε πολυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θελω να την δοκιμασω αλλα επειδη δενχανω ευκολα βαρος γιατι ειμαι στην εμηνοπαυση κ δεν ενω κανω διατροφη δεν χανω βαρος,Αυτο με κουραζειπολυ κ τωρα που εμαθα γ αυτη τη διαιτα θα τη δοκιμασω ,θελω να χασω 5 κιλα ,Αν μπορει καποιος που την εχει κανει να μου γραψει καποια πραγματα που πρεπει να προσεξω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΘΟΥΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΥΠΟΜΟΝΗ!