Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2007


Σήμερα έκλεισα τον πρώτο μου μήνα στο γυμναστήριο. Οι επισκέψεις βέβαια ήταν περιορισμένες στις 2 φορές την εβδομάδα. Κι αυτό γιατί και κιλά πολύ παραπάνω έχω και επειδή η κούραση θα ήταν μόνιμη επάνω μου μέχρι να συνηθίσω. Πήγα καλά και ήδη η διαφορά είναι εμφανής στα μάτια μου και στα μάτια της γυμνάστριας μου. Με κάποιο ρούχο-στόχο το κατάλαβα ακόμη περισσότερο: έχω μια φούστα στην ντουλάπα από εκείνες τις κλασσικές με το φερμουάρ από πίσω. Χρόνια τώρα βολευόμουν με τις ελαστικές και να που για πρώτη φορά σήμερα μπήκα ανετότατα στην φούστα και το φερμουάρ έφτασε μέχρι την μέση, ενώ πριν μερικές μέρες δεν ανέβαινε. Είναι θέμα ημερών να κουμπώσει κανονικά η φούστα και να μου είναι πολύ πιο άνετη!

Πέμπτη 29-11-97

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου με 1κ.γ. φρουκτόζη & 1 μερίδα γάλα (10-21 θερμίδες αντιστοίχως)
1 fitness bar σοκολάτα-πορτοκάλι (90 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Μυζήθρα 30γρ. (99 θερμίδες)
Χυλοπίτες βουτυρομένες με 2κ.σ. μυζήθρα τριμμένη 220γρ. (495 θερμίδες)
Δαμάσκηνα 50γρ. (120 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Γιαούρτι αγελάδος 2% (112 θερμίδες)
2 μήλα 436γρ. (193 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1145

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου 2007

Τετάρτη 28-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου με 1κ.γ. φρουκτόζη & 1 μερίδα γάλα (10-21 θερμίδες αντιστοίχως)
1 musli bar μήλο Lidl (100 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Μπριάμ 300γρ. (306 θερμίδες)
Τυρί φέτα 32γρ. (118 θερμίδες)
Μήλο 254γρ. (116 θερμίδες)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:
Καφές φίλτρου με 1κ.γ. φρουκτόζη & 1 μερίδα γάλα (10-21 θερμίδες αντιστοίχως)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Μπριάμ 230γρ. (235 θερμίδες)
Τυρί φέτα 32γρ. (118 θερμίδες)
Μήλο 260γρ. (118 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1173

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2007

Τρίτη 27-11-07

ΠΡΩΙΝΟ (πήγα στην λαϊκή):
1 καρύδι (35 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Κουτσομούρα τηγανητή 142γρ. (338 θερμίδες)
Χόρτα διάφορα βραστά 250γρ. με 1 κ.σ. λάδι (197 θερμίδες)
Μήλο 220γρ. (100 θερμίδες)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:
Καφές φίλτρου με 1κ.γ. φρουκτόζη & 1 μερίδα γάλα (10-21 θερμίδες αντιστοίχως)
1 fitness bar σοκολάτα-πορτοκάλι (90 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Σάντουιτς με:
  • 2 φέτες ψωμί τοστ (127 θερμίδες)
  • 1 φέτα ζαμπόν γαλοπούλα καπνιστή light 20γρ. (15 θερμίδες)
  • Τυρί μίλνερ 56γρ. (157 θερμίδες)
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα light (45 θερμίδες)
Μήλο 128γρ. (58 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1193

Δευτέρα 26-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Νεσκαφέ με 1 tab. canderel & 1 μερίδα γάλα light (13 θερμίδες)
1 fitness bar σοκολάτα-πορτοκάλι (90 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Ομελέτα με πατάτες 240γρ. (450 θερμίδες)
Τυρί φέτα 36 γρ. (133 θερμίδες)
Μήλο 152γρ. (69 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Σάντουιτς με:
  • 2 φέτες ψωμί τοστ (127 θερμίδες)
  • 2 φέτες ζαμπόν γαλοπούλα καπνιστή light 42γρ. (32 θερμίδες)
  • Τυρί μίλνερ 40γρ. (112 θερμίδες)
  • 1 κ.σ. μαγιονέζα light (45 θερμίδες)
2 μήλα 274γρ. (125 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1196

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2007

Κυριακή 25-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ελληνικός με 1κ.γ. φρουκτόζη (10 θερμίδες)
1 κρουασάν σοκολάτας συσκευασίας 85γρ. (376 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Κοτόπουλο 138γρ. με πατάτες 70γρ.  στο φούρνο (480 θερμίδες)
Χωριάτικη χωρίς φέτα 200γρ. (160 θερμίδες)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ (Έξοδος):
Καφές φίλτρου με 1 tab. canderel & 1 μερ. γάλα light (13 θερμίδες)
1 μπισκοτάκι γεμιστό σοκολάτας (52 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ (Στα Goody's)
Σαλάτα Ceasar's (663 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1754

Σάββατο 24-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ελληνικός με 1κ.γ. φρουκτόζη (10 θερμίδες)
Αντίδωρο 8γρ. (2 θερμίδες)
Κρουασάν σοκολάτας συσκευασίας 85γρ. (376 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Λαχανοντολμάδες 282γρ. (473 θερμίδες)
Πορτοκάλι 126γρ. (45 θερμίδες)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ:
Coca Cola Zero (1 θερμίδα)
Κoυκουνάρι 1κ.γ. (31 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
1 γιαούρτι στραγγιστό 2% (132 θερμίδες)
Μήλο 160γρ. (73 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1143

Παρασκευή 23-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές ελληνικός με 1κ.γ. φρουκτόζη (10 θερμίδες)
2 φρυγανιές συσκευασίας (90 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Τηγανόψωμο 70γρ. (την υπολόγισα όπως την αραβική πίτα) (180 θερμίδες)
Αρακάς λαδερός 210γρ. (450 θερμίδες)
Ψωμί 100γρ. (240 θερμίδες)
Μήλο 176γρ. (80 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
1 γιαούρτι στραγγιστό 2% (132 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1182

Πέμπτη 22-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (σε ψησταριά):
4 σουβλάκια χοιρινά (315 θερμίδες)
1/2 μερίδα πατάτες τηγανητές (210 θερμίδες)
1/2 σαλάτα χωριάτικη (215 θερμίδες)

ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Καφές ελληνικός με 1κ.γ. φρουκτόζη (10 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Ψαρόσουπα 604γρ. (362 θερμίδες)
Μήλο 156γρ. (71 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1183

Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2007

Τετάρτη 21-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
Μπισκότα Multi Vitaminades Dia 20γρ. (90 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Κουνουπίδι και πατάτες γιαχνί 260γρ. (350 θερμίδες)
Τυρί φέτα 30γρ. (111 θερμίδες)
Μήλο 188γρ. (86 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Κουνουπίδι και πατάτες γιαχνί 260γρ. (350 θερμίδες)
Τυρί φέτα 30γρ. (111 θερμίδες)
Μήλο 148γρ. (67 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1165

Τρίτη 20-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 fitness bar σοκολάτα-πορτοκάλι (90 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Τόνολαχανοσαλάτα με:
  • Λάχανο 200γρ. (45 θερμίδες)
  • 2 κ.σ. μαγιονέζα light (90 θερμίδες)
  • Τόνος σε άλμη 112γρ. (128 θερμίδες)
Ψωμί 59γρ. (142 θερμίδες)
Μήλο 170γρ. (77 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
1 αυγό βραστό (85 θερμίδες)
Γραβιέρα 42γρ. (168 θερμίδες)
Ψωμί 34γρ. (82 θερμίδες)
1 γιαούρτι Activia (126 θερμίδες)
Μήλο 210γρ. (96 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1129

Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2007

Δευτέρα 19-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου με 1κ.γ. φρουκτόζη (10 θερμίδες)
& 1 μερίδα γάλα (21 θερμίδες)
1 fitness bar σοκολάτα-πορτοκάλι (90 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
1 σακουλάκι 85γρ. δρακουλίνια (459 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Κλαμπ σάντουϊτς (745 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1325

Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2007

Πέμπτη 15-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 fitness bar σοκολάτα-πορτοκάλι

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Σκουμπρί ψητό
Σαλάτα ανάμικτη

ΒΡΑΔΥΝΟ:
1 γιαούρτι αγελάδος 4% λιπαρά
1 μήλο

Τετάρτη 14-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μπάρα δημητριακών musli free Lidl μήλου

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Φασολάκια λαδερά
Τυρί φέτα όσο ένα σπιρτόκουτο
Ψωμί μέτρια μερίδα
1 μήλο

ΒΡΑΔΥΝΟ:
1 γιαούρτι Activia
1 μήλο

Τρίτη 13-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου με 1κ.γ. ζάχαρη & 1 μερίδα γάλα

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ (Σε ψησταριά):
Μπιφτέκια γεμιστά με τυρί
Πατάτες τηγανητές
Ανάμικτη σαλάτα

ΒΡΑΔΥΝΟ
1 γιαούρτι Activia
1 μήλο

Δευτέρα 12-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
1 γιαούρτι Activia
1 μήλο

ΒΡΑΔΥΝΟ:
2 αυγά βραστά
2 μικρά κομμάτια τυρί σκληρό
Κράκερς με σουσάμι και ρίγανη

Κυριακή 11-10-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Μπιφτέκι σπέσιαλ (με τυρί και μπέϊκον)
Πατάτες τηγανητές
3/4 πίτα αραβική

ΒΡΑΔΥΝΟ (Επίσκεψη σε φίλους):
Καφές ελληνικός σκέτος
1 σαραγλάκι
Κράκερς με γεύση μπέϊκον
2 ποτηράκια κρασί

Σάββατο 10-11-97

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 fitness bar σοκολάτι πορτοκάλι
1 κομμάτι γαλακτομπούρεκο

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Κοτόπουλο γιουβέτσι
Χωριάτικη σαλάτα
1 σοκολατάκι

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Στριφτή τυρόπιτα

Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2007

Παρασκευή 9-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 Fitness bar σοκολάτα-πορτοκάλι (90 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙ:
2 σάντουιτς με:
  • 4 φέτες ψωμί τοστ (254 θερμίδες)
  • 2 φέτες καπνιστή γαλοπούλα 1% λιπαρά 50γρ. (38 θερμίδες)
  • Τυρί μίλνερ 52γρ. (146 θερμίδες)
  • Μαγιονέζα light 2κ.σ. (90 θερμίδες)
Μήλο 194γρ. (88 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Σάντουιτς με:
  • 2 φέτες ψωμί τοστ (127 θερμίδες)
  • 1 φέτα καπνιστή γαλοπούλα 1% λιπαρά 24γρ. (19 θερμίδες)
  • Τυρί μίλνερ 42γρ. (117 θερμίδες)
  • 1κ.σ. μαγιονέζα light (45 θερμίδες)
2 μήλα 506γρ. (230 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1244

Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2007

Πέμπτη 8-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Γιαούρτι αγελάδος 2% (116 θερμίδες)
2 μήλα 586γρ. (267 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
2 γύρους απ' όλα (εκτός πατάτας) (856 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1367

Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2007

Τετάρτη 7-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Πατάτες & κουνουπίδι γιαχνί 260γρ. (350 θερμίδες)
Τυρί φέτα 30γρ. (111 θερμίδες)
Μήλο 258γρ. (117 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Ψωμί 48γρ. (115  θερμίδες)
Τυρί μίλνερ 46γρ. (129 θερμίδες)
Γιαούρτι αγελάδος 2% (116 θερμίδες)
Μήλο 178γρ. (81 θερμίδες)
3κ.γ. φρουκτόζη (30 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1181

Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2007

Τρίτη 6-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Αρακάς με αγκινάρες 210γρ. (405 θερμίδες)
Τυρί φέτα 36γρ. (133 θερμίδες)
Μήλο 294γρ. (134 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Αρακάς με αγκινάρες 210γρ. (405 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1209

Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2007

Δευτέρα 5-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Μπακαλιάρος τηγανητός με αλεύρι 165γρ. (366 θερμίδες)
Κουνουπίδι βραστό 200γρ. με 1κ.σ. λάδι (171 θερμίδες)
Μήλο 260γρ. (118 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Cream Crackers Φυτικές Ίνες 72γρ. (310 θερμίδες)
2 φέτες τοστ ένταμ 40γρ. (144 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1242

Από σήμερα γυμναστήριο


Από σήμερα μπήκα και στο γυμναστήριο. Καιρός μου ήταν! Όχι αερόμπικ, αλλά στα 'μηχανήματα'. Έκανα διάδρομο, δούλεψα λίγο προσαγωγούς και ψωμάκια κι έπειτα το γνωστό σετάκι: κοιλιακοί - ραχιαίοι.
Μια χαρά ήταν, αλλά τώρα είμαι πτώμα! Την Πέμπτη πάλι... Θα πηγαίνω δύο φορές την εβδομάδα για κάποιο διάστημα. Θέλω να χάσω καμιά 20αριά ακόμη ώστε έπειτα να το κάνω 3 φορές την εβδομάδα το επισκεπτήριο μου στο γυμναστήριο, για να μπορέσω να χάσω κι όλα τα υπόλοιπα κιλά που θέλω.

Κυριακή 4-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Μπιφτέκι άλα κρεμ
1/2 μερίδα πατάτες τηγανητές
1 μπολ λαχανοσαλάτα
6 σύκα ξερά

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Μπιφτέκι άλα κρεμ
1/2 μερίδα πατάτες τηγανητές
1 γιαούρτι αγελάδος 2% με 2 κ.γ. μέλι


Το παράχεσα Κυριακάτικα, αλλά ήταν πεντανόστιμο το φαγητό!

Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2007

Σαββάτο 3-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
300γρ. μακαρόνια με 2 κ.σ. μυζήθρα
1 μήλο

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Τυρόπιτα στριφτή 200γρ.
150γρ. μακαρόνια με 2 κ.σ. μυζήθρα & 1κ.σ. κέτσαπ

ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ:
1 Vitaline μπισκότο σοκολάτας


Τι σύνολο θερμίδων να βάλω; Πεινούσα κι έφαγα. Στην αρχή στενοχωρήθηκα, αλλά μετά διαπίστωσα ότι αυτά που έφαγα δεν ήταν δραματικά πολλά. Άσε που στο μυαλό μου, μου έχει κολλήσει πως την βδομάδα αυτή αρχίζω γυμναστική οπότε και θα πάω πολύ καλύτερα με την προσπάθεια.

Κρέμα σοκολάτας



ΥΛΙΚΑ

600 γρ. γάλα άπαχο (1,5% λιπαρά)
50 γρ. κακάο
30 γρ. κορν-φλάουερ
4 κουταλιές της σούπας ασπαρτάμη
μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το γάλα σε μία μικρή κατσαρόλα και το τοποθετούμε στη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κορν-φλάουερ, το κακάο, την ασπαρτάμη και την κανέλα. Πριν να βράσει το γάλα, ρίχνουμε λίγο μέσα στο μείγμα του κακάο και ανακατεύουμε καλά. Το αδειάζουμε ξανά στην κατσαρόλα με το γάλα. Ανακατεύουμε γρήγορα έως ότου δέσει η κρέμα και σερβίρουμε σε 4 ατομικά μπολ.

H θέση των προϊόντων light στην παχυσαρκία

To παρακάτω κείμενο το βρήκα ψάχνοντας να βρω συνταγές για γλυκά light. Πιστεύω ότι αξίζει να του δώσουμε την πρέπουσα σημασία:


H θέση των προϊόντων light στην παχυσαρκία 
Μ. Χασαπίδου
Καθηγήτρια Διαιτολογίας
Τμήμα Διατροφής ΤΕΙ-Θεσσαλονίκης


 
Την προηγούμενη δεκαετία, η τεχνολογία για την παραγωγή προϊόντων “light” εξελίχθηκε ραγδαία.
Πολλοί άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες πιστεύουν ότι η ελεύθερη κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια βάρους.

Είναι όμως έτσι;
Εκατόν τριάντα επτά εκατομμύρια Αμερικανοί (περίπου 3 στους 4 ενήλικες) συστηματικά καταναλώνουν προϊόντα light.
Τα προϊόντα χαμηλής θερμιδικής περιεκτικότητας “light” πληθαίνουν συνεχώς και στην Ελληνική αγορά.
Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στροφή των καταναλωτών προς τα γάλατα με λιγότερα λιπαρά.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, το 16.3% των Ελλήνων καταναλώνει γάλα με χαμηλά λιπαρά, ενώ τα γιαούρτια “light” καταναλώνονται από το 30%.
Στον καταναλωτή σήμερα, προσφέρεται πληθώρα τροφίμων «διαίτης», που το βασικό πλεονέκτημά τους, όπως προβάλλεται στη διαφήμιση, είναι ότι οδηγούν στην απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον κώδικα τροφίμων και ποτών, άρθρο 6,

ένα προϊόν ονομάζεται light ή lite ή slim ή και άλλες παρεμφερείς ονομασίες, εφόσον οι παρεχόμενες υπ’ αυτού θερμίδες είναι μειωμένες κατά 30% από το αντίστοιχο πρότυπο προϊόν της ισχύουσας νομοθεσίας. Η μείωση αυτή δεν πρέπει να οφείλεται σε μείωση των πρωτεϊνών.

Οι ίδιοι χαρακτηρισμοί είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και σε προϊόντα, των οποίων το δραστικό συστατικό ή το κύριο χαρακτηριστικό συστατικό είναι μειωμένο κατά 50% τουλάχιστον από το αντίστοιχο πρότυπο της ισχύουσας νομοθεσίας. Μετά την ονομασία πώλησης, θα πρέπει να δηλωθεί σε πιο συστατικό αναφέρεται ο χαρακτηρισμός light.

Στη συσκευασία των προϊόντων light, θα πρέπει να αναγράφονται όλες οι ενδείξεις που προβλέπονται από τις γενικές διατάξεις καθώς και οι ενδείξεις της διαθρεπτικής  επισήμανσης σύμφωνα με το άρθρο 11α του κώδικα τροφίμων.

Η πρώτη κατηγορία των προϊόντων light είναι τα προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Η κυριότερη κατηγορία τέτοιων προϊόντων είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα ημιαποβουτυρωμένα (1,5% λίπος) ή και τελείως αποβουτυρωμένα (0%) γάλατα και γιαούρτια, αποτελούν την πλειοψηφία των προϊόντων light που καταναλώνονται στην Ελλάδα.

Τα προϊόντα με 0% λίπος συχνά ονομάζονται και προϊόντα ελεύθερα λίπους (free fat), ενώ υπάρχει και ο όρος χαμηλής περιεκτικότητας (low fat) ή μειωμένης περιεκτικότητας (reduced fat), που αναφέρεται συνήθως σε προϊόντα που περιέχουν μέχρι 25% λιγότερο λίπος.

Μια δεύτερη κατηγορία προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος είναι αυτά που περιέχουν υποκατάστατα λίπους.

Τα υποκατάστατα λίπους μπορεί να είναι πρωτεϊνικής ή υδατανθρακικής σύνθεσης οπότε και απορροφούνται όπως οι υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες, ή να είναι μη απορροφήσιμα συνθετικά λίπη.

Υποκατάστατα λίπους
Τα μη απορροφήσιμα συνθετικά λίπη έχουν κατηγορηθεί ότι προκαλούν παρενέργειες.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν olestra (συνθετικό λίπος μη απορροφήσιμο που χρησιμοποιήθηκε στην Αμερική), έχει συνδεθεί με την πρόκληση γαστρεντερικών διαταραχών και μείωση της απορρόφησης καροτενοειδών.

Για την αντικατάσταση της ζάχαρης στα προϊόντα light χρησιμοποιούμε ουσίες με υψηλή γλυκαντική ικανότητα.

Οι πιο διαδεδομένες από τις ουσίες αυτές είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη και το ακεσουλφαμικό κάλιο.

Η ασπαρτάμη που έχει πολλαπλάσια γλυκαντική ικανότητα σε σχέση με τη ζάχαρη (200 φορές πιο γλυκιά), είναι η μόνη που επειδή παρασκευάζεται από αμινοξέα έχει κάποια μικρή θερμιδική αξία. Απορροφάται σαν πρωτεΐνη και μεταβολίζεται κανονικά. Έχει εγκριθεί προς χρήση σε περισσότερες από 35 χώρες και χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 5.000 προϊόντα όπως αναψυκτικά, γλυκά, κρέμες, γαλακτοκομικά προϊόντα, κ.α. .

O πληθυσμός της Ευρώπης με 375 εκκατομύρια καταναλώνει 2000 τόνους ασπαρτάμη (nutra sweet, canderel) που αποτελείται από δύο αμινιξέα (ασπαρτικό οξύ και φαινυλαλανίνη).

Παρόλο που έχουν δημοσιευθεί διάφορα άρθρα κυρίως σε περιοδικά και εφημερίδες άλλα και πιο πρόσφατα στο διαδίκτυο για τους πιθανούς κινδύνους της χρήσης της ασπαρτάμης, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να τεκμηριώνουν την σχέση της ασπαρτάμης με τον καρκίνο, την απώλεια μαλλιών, την κατάθλιψη, την άνοια και τις διαταραχές συμπεριφοράς που αναφέρονται σε άρθρα κυρίως στο διαδίκτυο.

Οργανισμοί και επιτροπές όπως οι Food Standards Agency, European Food Standards Authority και Food and Drug Administration μελέτησαν όλα τα πρόσφατα δεδομένα για την ασφάλεια της χρήσης της ασπαρτάμης. Η Επιστημονική Επιτροπή της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Scientific Committee on Food) μελέτησε 500 άρθρα και reports για την ασπαρτάμη το 2002.

Κατέληξαν ότι από τα βιοχημικά, κλινικά και επιδημιολογικά δεδομένα προκύπτει ότι η ημερήσια κατανάλωση 40mg/kg/ημέρα ασπαρτάμης είναι ασφαλής – εκτός των ατόμων που πάσχουν από φαινυλκετονουρία. Την άποψη αυτή αποδέχεται και η ADA (American Dietetic Association) σε πρόσφατο report (2004).

Η σακχαρίνη είναι περίπου 300 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Προβλήματα σχετικά με την ασφάλειά της προέκυψαν το 1970 και το 1997 το FDA της Αμερικής απέσυρε την κυκλοφορία της στις ΗΠΑ. Εξακολουθεί όμως να χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες.

Το ακεσουλφαμικό κάλιο είναι 200 φορές πιο γλυκό από τη ζάχαρη, δεν μεταβολίζεται όπως και η σακχαρίνη και χρησιμοποιείται σε χιλιάδες προϊόντα και σε περισσότερες από 60 χώρες.

Οι γλυκαντικές αυτές ουσίες πολλές φορές χρησιμοποιούνται μαζί με άλλους υδατάνθρακες όπως πχ. Ασπαρτάμη και μαλτοδεξτρίνες στο Canderel ή σακχαρίνη με λακτόζη στο Sweet ’n’ Low.

Η τελευταία κατηγορία προϊόντων light είναι τα οινοπνευματώδη ποτά στα οποία έχει αφαιρεθεί μια ποσότητα αλκοόλ ή και όλο το αλκοόλ (πχ μπύρες light).

Έχει παρατηρηθεί στην Αμερική τα τελευταία 20 χρόνια μια δραματική αύξηση του ποσοστού των ατόμων που καταναλώνουν προϊόντα light από 19% το 1978 σε 76% το 1996, σε μια προσπάθεια για πιο υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, το ποσοστό των υπέρβαρων ατόμων (ΔΜΣ>27.8 για τους άνδρες και 27.3 για τις γυναίκες), αυξήθηκε από 25.4% σε 33.3%.

Υπάρχει λοιπόν ένα παράδοξο στο φαινόμενο αυτό.

Εφόσον οι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερα προϊόντα χαμηλής θερμιδικής περιεκτικότητας θα έπρεπε να υπάρχει και αντίστοιχη μείωση του ποσοστού παχυσαρκίας στον πληθυσμό.

Αυτό όμως δεν συνέβη στις ΗΠΑ.

Η εξήγηση του παράδοξου αυτού φαινομένου βρίσκεται στο γεγονός ότι τα άτομα που καταναλώνουν προϊόντα “light” αυξάνουν συχνά την κατανάλωση άλλων τροφίμων ή καταναλώνουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες των προϊόντων “light” συγκριτικά με αυτές που θα κατανάλωναν από τα αντίστοιχα μη διαιτητικά τρόφιμα. Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο ότι πολλοί καταναλωτές προϊόντων light πιστεύουν ότι τα προϊόντα αυτά αδυνατίζουν ανεξαρτήτως της ποσότητας που θα καταναλώσουν.

Συστηματικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη και ζάχαρη συνεχίζουν και καταναλώνουν τις ίδιες ή και περισσότερες θερμίδες απ’ ότι πριν κάνουν αυτές τις διαιτητικές αλλαγές.

Σαν αποτέλεσμα δεν επιτυγχάνουν την απώλεια βάρους, αλλά συχνά οδηγούνται και σε αύξηση βάρους.

Σε έρευνα που έγινε σε καταναλωτές προϊόντων light σχετικά με τους λόγους που τα αγοράζουν, το 93% απάντησε ότι πιστεύει πως βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ το 95% πιστεύει ότι περιέχουν λιγότερα λίπη, ζάχαρη και θερμίδες.

Η Bellisle και οι συνεργάτες της, σε έρευνά τους σε προάστια του Παρισιού, σε 741 άτομα, παρατήρησαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν περισσότερα προϊόντα light, ήταν τα άτομα με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος και κατανάλωναν τα προϊόντα αυτά κυρίως με στόχο την απώλεια βάρους.

AΡΑ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΟIΟΝΤΑ LIGHT ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ

ΟΔΗΓΕΙ ΟΜΩΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ LIGHT ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ;  

Θεωρητικά, ΝΑΙ !

Στις περισσότερες μελέτες παρέμβασης σε άτομα με κανονικό βάρος ή σε παχύσαρκους, παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, μπορεί να μειώσει την ολική πρόσληψη λίπους.

Οι ερευνητές έχουν υπολογίσει ότι με τη χρήση προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, το ποσοστό της ενέργειας που προέρχεται από λίπη, μπορεί να μειωθεί από 36 σε 31%.

Σε έρευνα σε παχύσαρκους, αντικαταστάθηκαν 60g λίπους με olestra. Η αλλαγή αυτή, μείωσε την πρόσληψη ενέργειας από 43 σε 29%.

Ο Westerterp και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις αλλαγές στη σύνθεση του σώματος σε 100 άνδρες και 108 γυναίκες, σε σχέση με την συνηθισμένη τους δίαιτα και μετά από διαιτητική παρέμβαση 6 μηνών με προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος. Η μείωση στο σωματικό λίπος παρατηρήθηκε μόνο σε άτομα που η μείωση του διαιτητικού λίπους με τη χρήση προϊόντων light, συμβάδιζε με τη μείωση των θερμίδων.

Ο Gatenby και οι συνεργάτες του μελέτησαν τις διατροφικές επιπτώσεις της πρόσληψης τροφίμων χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη και χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, σε γυναίκες κανονικού βάρους, για 10 εβδομάδες. Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ήταν η ομάδα που κατανάλωνε ελεύθερα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη, η δεύτερη κατανάλωνε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και η τρίτη ήταν η ομάδα αναφοράς.

Η έρευνα έδειξε ότι η ομάδα που κατανάλωνε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπη μείωσε την ολική πρόσληψη λιπών και η ομάδα που κατανάλωνε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μείωσε την ζάχαρη αλλά όχι την ολική πρόσληψη υδατανθράκων. Και στις δύο πειραματικές ομάδες δεν παρατηρήθηκε διαφορά στην ενεργειακή πρόσληψη αλλά και στο σωματικό βάρος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αλλά και των άλλων παρόμοιων ερευνών δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη διαιτητική παρέμβαση με τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε κάποιο θρεπτικό συστατικό, μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη των μακροθρεπτικών συστατικών της δίαιτας, αλλά έχει μικρή ή καθόλου επίδραση στην ενεργειακή πρόσληψη και το σωματικό βάρος.

Σε άρθρο του με τίτλο “Too much of a good thing”, ο καθηγητής Allred του πανεπιστημίου του Ohio, τονίζει ότι τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην Αμερική, δόθηκε πολύ μεγάλη έμφαση στη μείωση της κατανάλωσης λιπών με αποτέλεσμα την αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων light. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι ορισμένα τρόφιμα όπως μπισκότα, σοκολάτες μπορεί να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη ή ζάχαρη αλλά όχι πάντα σε θερμίδες.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι τα προϊόντα light μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας και την πρόληψη των ασθενειών εφόσον καταναλώνονται σωστά.
Σημαντικό ρόλο παίζει η ενημέρωση και η σωστή επισήμανση των τροφίμων. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τη θερμιδική περιεκτικότητα των τροφίμων light . Υπάρχουν τρόφιμα light όπως για παράδειγμα μαγιονέζα ή κρέμα γάλακτος ή κρέμα τυριών που παρόλο που περιέχουν λιγότερο λίπος και θερμίδες από τα κανονικά προϊόντα, εξακολουθούν να είναι τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας και μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο σε μικρές ποσότητες και μόνο στα πλαίσια μιας σωστής, ισορροπημένης διατροφής.

Για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν σωστά τα προϊόντα light στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας θα πρέπει:
Να επιλέγονται προϊόντα που εκτός από χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπη ή ζάχαρη είναι και μειωμένης θερμιδικής περιεκτικότητας.
Να καταναλώνονται σε ίσες και όχι μεγαλύτερες ποσότητες από ότι τα αντίστοιχα πλήρους περιεκτικότητας τρόφιμα.
Να μην αυξάνεται η κατανάλωση άλλων τροφίμων σαν αποτέλεσμα της χρήσης προϊόντων light.
Να συμπεριλαμβάνονται σε μια πλήρη θρεπτικά ισοζυγισμένη μακροχρόνια δίαιτα.

Συμπερασματικά, τα προϊόντα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες, λίπη ή και απλά σάκχαρα μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας μόνο εφόσον οι καταναλωτές είναι ενημερωμένοι για την ακριβή σύνθεση των προϊόντων αυτών και δεν παραπληροφορούνται και εφόσον τα προϊόντα αυτά καταναλώνονται στα πλαίσια μιας σωστής, εξατομικευμένης υποθερμιδικής δίαιτας.

Βιβλιογραφία

European Commission Health and Consumer Protection Directorate-General, Scientific Committee on Food. Opinion of the scientific committee on food: update on the safety of aspartame. SCF 10 Dec 2002. htpp:// europa.eu.int (17/5/2004)

Heini AF and Wensier RL Divergent trends in obesity and fat intake patters: The American Paradox, American Journal of Medicine 102, 159-260, 1997

Mc Coll KA The sugar-fat seesaw. Nut. Bull 13, 114-119, 1988

American Dietetic Association (2005) Position of the American Dietetic Association οn Fat Replacers. Journal of the American Dietetic Association 105(2) 266-275

American Dietetic Association (2004) Position of the American Dietetic Association: Use of Nutritive and non Nutritive Sweeteners, Journal of the American Dietetic Association 104(2) 255-275

Federal Trade Commission press release, Nov 9, 2004: FTC Launches “Big Fat lie”, Initiative Targeting Bogus Weight-Loss claims. http:// www.ftc.gov/opa/2004/11/bigfatliesweep.htm

Strudel μήλου



Υλικά
• 500 γρ πράσινα μήλα ξεφλουδισμένα χωρίς τα κουκούτσια τους και κομμένα σε χονδρές φέτες
• 100 γρ αποξηραμένα μήλα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
• 2 κουταλιές της σούπας σταφίδες τύπου σουλτανίνα.
• ½ κούπα ζάχαρη
• 1 ξυλάκι κανέλλα
• ½ φλιτζάνι νερό
• 6 φύλλα ζύμη ζαχαροπλαστικής
• Λίγο λαδάκι
• 200 γρ. παγωτό βανίλια με χαμηλά λιπαρά

Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πράσινα μήλα, τα αποξηραμένα μήλα, τις σταφίδες, τη ζάχαρη, την κανέλλα και μισή κούπα νερό. Σκεπάστε την κατσαρόλα και ψήστε τα για 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά ή μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Αφαιρέστε το ξυλάκι της κανέλλας και στραγγίξετε. Αφήστε τα να κρυώσουν.

Ανοίξτε το πρώτο φύλλο ζύμης και προσεχτικά απλώστε λίγο λαδάκι και βάλτε το επόμενο φύλλο πάνω του. Συνεχίστε να κάνετε το ίδιο μέχρι να τοποθετήσετε όλα τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο. Βάλτε την γέμιση που έχετε φτιάξει από την μία άκρη στην άλλη. Διπλώστε τις άκρες και κάντε την ζύμη ρολό. Ψήστε σε ένα αντικολλλητικό ταψί για 30 λεπτά ή μέχρι να δείτε το φύλλο να ροδίσει. Σερβίρετε κόβοντας το strudel σε κομμάτια και βάζοντας παγωτό στο πλάι.


Διατροφικές πληροφορίες ανά μερίδα:

65 kcal
Λιπαρά 1 γρ
Υδατάνθρακες: 42 γρ
Φυτικές ίνες: 4 γρ

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2007

Σάββατο 3-11-07

Ξεφορτώθηκα άλλα 600γρ.. Συνολική απώλεια 25 ολοστρόγγυλα κιλά!

O κίνδυνος μετριέται σε κιλά

Βαρύγδουπος ο τίτλος, όπως και το ίδιο το δημοσίευμα μου φάνηκε κάπως. Έρευνες μετά ερευνών γίνονται για να εντοπίσουν τις βαθύτερες αιτίες του καρκίνου, ε! καιρός ήταν να μας πουν ότι και τα πάχη μας ευθύνονται γι'αυτόν! Διαβάστε το και τα συμπεράσματα δικά σας:

Ακόμα και λίγα παραπανίσια κιλά συνδέονται με την εμφάνιση τουλάχιστον έξι διαδεδομένων μορφών καρκίνου, που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τις «πολιτισμένες» ασθένειες. Αναλύοντας όλες τις μελέτες των τελευταίων 50 ετών, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Ταμείου Eρευνας για τον Καρκίνο (World Cancer Research Fund) συνέδεσαν την καρκινογένεση με το Δείκτη Μάζας Σώματος και επιβεβαίωσαν ότι ο καρκίνος «κρύβεται» στο πιάτο μας.

Ερευνήθηκαν τα δεδομένα 7.000 προγενέστερων μελετών, στα οποία αναζητήθηκε και αξιολογήθηκε η επίδραση των διατροφικών παραγόντων στην ανάπτυξη κακοήθειας σε δεκαεπτά όργανα-στόχους. «Είμαστε σοκαρισμένοι από τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει το σωματικό βάρος στην υγεία, καθώς στο παρελθόν υποψιαζόμασταν ότι μόνο μια μορφή καρκίνου -του παχέος εντέρου- εξαρτιόταν από την παχυσαρκία», δηλώνει ο σερ Μάικλ Μάρμοτ, καθηγητής Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας στο University College London (UCL) της Μ. Βρετανίας και πρόεδρος της επιστημονικής ομάδας που αξιολόγησε τα δεδομένα.

Αφού ολοκλήρωσαν τη μελέτη τους, οι ειδικοί του Παγκόσμιου Ταμείου Ερευνας για τον Καρκίνο (WCRF) συνέταξαν ένα πόρισμα με τον τίτλο «Δεκάλογος για την πρόληψη του καρκίνου». Ειδική μνεία γίνεται για το κόκκινο κρέας, τα προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος (αλλαντικά) και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά, που κατατάσσονται πλέον στις ιδιαίτερα ανθυγιεινές τροφές, ενώ για τα αλκοολούχα ποτά ο καθηγητής σερ Μάικλ Μάρμοτ, πρόεδρος της ομάδας ειδικών του WCRF, επισημαίνει: «Αν και είναι θερμιδοφόρα και δεν ενδείκνυται η υπερκατανάλωσή τους, έχουν ευεργετική δράση στην καρδιά, γι’ αυτό και δεν προτείνεται ο αποκλεισμός τους».

Αναλυτική αναφορά κάνουν οι επιστήμονες στο θηλασμό, αφού, όπως τονίζει ο καθηγητής Μάρτιν Γουάιζμαν, διευθυντής του ερευνητικού προγράμματος, έχει διπλό όφελος, καθώς προστατεύει τόσο τη μητέρα όσο και το μωρό από την παχυσαρκία, άρα μεταξύ άλλων και από τις συγκεκριμένες μορφές καρκίνου. Tην ίδια ώρα, έρευνα που δίνει στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ φανερώνει ότι υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της καρκινογένεσης και των ορμονών ανάπτυξης που απελευθερώνονται στον οργανισμό στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ο επικεφαλής της, δρ Γουόλτερ Γουίλετ, τονίζει ότι τα ευρήματα δεν δείχνουν οπωσδήποτε πως οι ψηλοί άνθρωποι είναι καταδικασμένοι να πάθουν καρκίνο, ανήκουν όμως κατά έναν τρόπο σε ομάδα υψηλού κινδύνου, οπότε επιβάλλεται να διατηρούν υγιεινές συνήθειες εφ’ όρου ζωής.

Πηγή: e-tipos.com


Παρασκευή 2-11-07

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Στριφτή τυρόπιτα συσκευασίας 282γρ. (747 θερμίδες)
Μήλο 240γρ. (109 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Γιαούρτι αγελάδος 2% (116 θερμίδες)
Μήλο 242γρ. (110 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1214

Παρασκευή, 2 Νοεμβρίου 2007

Πέμπτη 1-11-07

Καλό μήνα σε όλους κι όλες μας! Η προσπάθεια συνεχίζεται και εντός των ημερών θα αρχίσω κι επισκέψεις στο γυμναστήριο! Παρά την χαρά μου ότι έχω χάσει πολλά κιλά, με λύπη μου όμως διαπιστώνω ότι το σώμα έχει παραχαλαρώσει πάρα πολύ αυτή την φορά. Καιρός να κάνω κάτι ώστε να κρατηθεί κάπως συμμαζεμένο όσο θα συνεχίζω την προσπάθεια. Τι έφαγα χθες Πέμπτη:

ΠΡΩΙΝΟ:
Καφές φίλτρου σκέτος
1 μαγδαλένα 32γρ. (132 θερμίδες)

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ:
Φασολάκια 200γρ. (292 θερμίδες)
Ψωμί 38γρ. (92 θερμίδες)
Φέτα 36γρ. (133 θερμίδες)
Μήλο 284γρ. (129 θερμίδες)

ΒΡΑΔΥΝΟ:
Στριφτή τυρόπιτα συσκευασίας 214γρ. (567 θερμίδες)


Σύνολο θερμίδων: 1345